Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Lagarde: Kašnjenje u borbi protiv klimatskih promjena promijenit će sudbinu čovječanstva

Nemojte propustiti

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da će kašnjenje u borbi sa klimatskim promjenama promijeniti sudbinu čovječanstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lagarde je govorila na konferenciji o temi klimatskih promjena koja je održana u okviru godišnjeg sastanka Svjetske banke u glavnom gradu Perua Limi.

Direktorica MMF-a poručila je kako u okviru borbe protiv klimatskih promjena treba spriječiti podsticaje na korištenje fosilnih goriva, kao što su nafta i ugalj.

“Ako budemo bježali od odgovornosti kao kokoške, na kraju ćemo i sami biti pečeni kao kokoške”, poručila je Lagarde.

Naglasila je također kako karbonski porez može biti izvor za “zelene” investicije, u čemu, kako je dodala, treba pružiti podršku ministrima finansija.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je kazao da ova institucija zagovara hitno uvođenje karbonskih poreza i pomaže državama kada se radi o ukidanju subvencija za fosilna goriva.

“Pad cijene nafte na globalnom tržištu je stvorio odlične uvjete, ali političari ne vole kada vozači autobusa i taksi vozila zatvore ceste”, kazao je Jim.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo