Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Lagumdžija: Nakon stupanja SSP-a na snagu ispuniti preuzete obaveze

Nemojte propustiti

Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lamudžija kazao je danas da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije znači mnogo za dugoročni proces pridruživanja, a sve će ovisiti od bh. vlasti koliko će to znati iskoristiti.

– Praktično smo dobili dva poklona od Evropske unije. Jedan je nova inicijativa EU za BiH koju su svi u parlamentu prihvatili i sada je na vlastima da taj “poklon” pretvorimo u stvarnost ove zemlje, a drugi je stupanje na snagu SSP-a – stav je Lagumdžije.

No istaknuo je da se u životima ljudi u BiH ništa značajno neće promijeniti nakon što Sporazum stupi na snagu, nego će ta činjenica dati šansu bh. vlastima da realiziraju obaveze preuzete na prošlogodišnjim izborima i obaveze pred Evropskom unijom.

Pozvao je sve da stupanje na snagu SSP-a dožive kao neku vrstu “besplatne karte” na putu za Evropu.

SSP između BiH i EU potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine, ali zbog zastoja u provođenju reformi nikada nije stupio na snagu. Nakon što su se politički lideri krajem prošle godine obavezali za opredijeljenost BiH na njenom putu ka EU, predloženo je da taj sporazum stupi na snagu što će se zvanično dogoditi danas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo