Subota, 27 studenoga, 2021

Lagumdžija nema vremena za svađu, Sarajlić vuče SDA Radončiću!

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Ministar vanjskih poslova BiH i lider Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija nema vremena da odgovara na prijetnje Stranke demokratske akcije (SDA) da će podržati njegovu smjenu, rečeno je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) iz njegovog kabineta. Lagumdžija je, kako nam je rečeno, okupiran traženjem novca za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

No, vrh SDA je, kako je sinoć za FTV izjavio Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić, je pronašao vremena i zaključio da će podržati inicijativu Saveza za bolju budućnost BIH za smjenu Lagumdžije koja bi se uskoro mogla naći na dnevnom redu Parlamenta BiH.

– Neupitno je da je SDA tu jedinstvena i svi iz Kluba SDA će glasati za smjenu Lagumdžije – kazao je Sarajlić najavljujući tako novu smjenu bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH.

Ukoliko Lagumdžija bude smijenjen, Bošnjaci će izbore dočekati sa samo jednim državnim ministrom.
Lagumdžija nema vremena za svađu, Sarajlić vuče SDA Radončiću!

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PSBiH kazao je za NAP da se radi o jednoj neozbiljnoj inicijativi, koja ima predizborni karakter i koja na koncu neće biti realizovana. Magazinović poručuje da bi smjena Lagumdžije značila povlačenje i drugih kadrova te stranke iz vlasti.

– Što se tiče kadrova SDP-a mi smo tim i u tom smislu nećemo dozvoliti nijednoj političkoj partiji da bira za koga će glasati, a za koga neće u SDP-u. Ili smo svi na mjestima na kojima se nalazimo ili niko nije, a onda u demokratsku proceduru, ako neko ima većinu može preuzeti posao. Političke stranke su autonomne u donošenju svojih političkih odluka, pa tako i SDA – kazao je Magazinović.

On je dodao da su u SDP-u posvećeni sanaciji posljedica katastrofalnih poplava.

– Mi smo se isključivo na to koncentrisali, pa i sam ministar Lagumdžija. Svi smo svjedoci koliki napor i energiju ulaže vezano za donatorsku konferenciju – dodao je Magazinović.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama agencije Patria, na smjeni Lagumdžije ponajviše insistira upravo Sarajlić, a kako bi izazvao sukob sa SDP-om, i otvorio mogućnost da SDA uđe u koaliciju sa SBB-om. Tome je potvrda i činjenica da je Sarajlić nekoliko puta tokom gostovanja na FTV pomenuo razgovore SDA i SBB o mogućoj saradnji i koaliciji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo