Lagumdžija: Pred nama je 200 dana ofanzive | | Bh-index

Lagumdžija: Pred nama je 200 dana ofanzive

Izdvojeno> Politika    Datum: 29.03.2014.    
Autor: Patria

ArhivArhiv
Arhiv

Programska konvencija Socijaldemokratske partije BiH (SDP), počela je u 12:00 sati u prepunoj KSC Skenderija. Predstavljeni su dosadašnji konkretni rezultati i budući planovi ove stranke, a hiljadama prisutnih članova i simpatizera iz svih dijelova BiH obratio  se i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Lagumdžija je kazao da je pred SDP-om 200 dana koji su i razlog ovog okupljanja, prenosi novinska agencija Patria.

– Treba raditi, preći u odlučnu, organizovanu i isplaniranju akciju. Dvije stotine dana ofanzive prema boljoj BiH. Bilo je grešaka, napravio sam ih i ja, ali je bio uvijek izbor između većeg i manjeg zla – kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je sumirao protekle tri godine i istakao da je razlaz sa SBB-om bio njihov izbor i to je za SDP zatvorena knjiga. I Lagumdžija je pozvao na usvajanje antikorupcionih zakona.

– Mi ćemo prvi pozvati da primjena zakona krene od SDP-a. Pošteno stečeno niko nikome nema pravo da oduzme, ali opljačkano mora biti vraćeno – kazao je Lagumdžija.

Proteklih dana Zlatko Lagumdžija je isticao da vrijeme do izbora treba iskoristiti za rješavanje problema u BiH, a ne za njihovo definisanje. Ponovio je to i na svim sastancima sa evropskim zvaničnicima koji su proteklih dana boravili u BiH, kao i na današnjoj Konvenciji, piše NAP.

SDP BiH je kako je ranije istaknuto, krenuo u kreiranje novih politika – Manifesta BiH 2020, u kome će tražiti pomoć i mišljenje svih, razgovarati sa ljudima iz akademske zajednice, mladima, biznismenima i stručnjacima, a sve samo zbog jednog cilja, kako bi ponudio rješenja za prosperitetniju budućnost ove zemlje.

Prije početka konvencije novinarima se obratio Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH koji je istakao da će osnovni cilj SDP-a biti zapošljavanje i rješavanje teške ekonomsko socijalne situacije. Također on je napomenuo da je došlo vrijeme za građansku BiH, a da se trebaju iskorijeniti bilo kakve podjele, prenosi novinska agencija Patria.

Upravo se čita:  BiH ima novog milionera, sretni dobitnik se javio "Lutriji BiH": Nisam supruzi ništa rekao dok nisam provjerio

Njegov stranački kolega Anto Domazet kazao je da se u BiH može poboljšati izvot i da će se kroz taj segment omogućiti i zapošljavanje ljudi.

– Treba se raditi na jačanju realnog sektora koji može osigurati proizvode za izvoz, odnosno izvozna orijentacija zemlje i kao pokretač ekonomskog razvoja. U tom smislu imamo potrebu da napravimo preokret i da u sam prioritet dođu industrijske politike. Politike razvoja turizma i sve one djelatnosti koje mogu da doprinesu konkurentnom razvoju dobara – kazao je Domazet.

On je dodao da će u tom cilju podrediti sve i makroekonomske i industrijske i sektorske politike. Denis Bećirović je tokom obraćanja kazao da su poslanici SDP-a u Paralmentu BiH pokrenuli rezoluciju u kojoj traže da se ispita prijeklo imovine.

– Mi nećemo da sarađujemo sa kriminalcima i zato ćemo raditi na izgradnji pravne države. Pravosudne institucije moraju raditi svoj posao – kazao je Bećirović.

Federalni premijer i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić obratio se prisutnima i kazao da je u proteklom periodu i bilo grešaka SDP-a, ali da ih treba priznati i pokušati ponovo.

– Spremni smo platiti cijenu društvenih reformi, ali u korist građana, ali nećemo platiti ceh drugih stranaka, ne možemo nositi to breme. Poručujemo svima, kaznit ćemo kriminal. Slijedi borba protiv kriminala i korupcije. Zakoni koje ćemo sljedeće sedmice uputiti ponovo u parlamentarnu proceduru, pokazat će ko je protiv kriminala, a ko ga štiti – kazao je Nikšić.

Inače, danas je na Konvenciji promovirana brošura koja je napravljena za delegate Konvencije, a koja govori o prvim koracima ka boljoj Bosni i Hercegovini.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.