Srijeda, 5 svibnja, 2021

Lagumdžija: U MVP ima dajdžića i tetića, ali u mom mandatu nismo zaposlili niti jednog

Nemojte propustiti

Tematska sjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) završena je setom zaključaka koji su usvojeni jednoglasno. Nakon iscrpnog izvještaja koji je Komisiji podnio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Komisija je usvojila zaključak da tematske sjednice postnu praksa te će biti održavan uz adekvatnu pripremu i konkretiziranje oblasti od interesa za Komisiju.

Sjednica komisije (Foto: Vijesti.ba)
Sjednica komisije (Foto: Vijesti.ba)

Drugi zaključak odnosi se na potrebu intenziviranja napora u smjeru uređenja oblasti parlamentarne diplomatije dok je treći zaključak u obavezi PSBiH, a koja bi, kako je navedeno, trebala u narednom periodu razmotriti aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju boljeg uređenja oblasti vanjskih poslova.

Treba napomenuti da je Lagumdžija odgovarao na pitanja o automobilima koji su u vlasništvu MVP-a BiH, rentabilnost iznajmljivanja objekata za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava, stručnosti i profesionalnosti uposlenika MVP-a BiH, pa sve do priča o nepotizmu u ovoj instituciji. Pri tom je precizirao da, sukladno odlukama o uštedama, MVP BiH prodaje 14 automobila te da u posjedu ima tek jedno reprezentativno vozilo (Audi A8), a za kojeg ga, kako je rekao, prozivaju pojedini mediji.

– Riječ je o automobilu koji je kupljen prošle godine, a koji je jedino vozilo u koje može sjesti neki strani zvaničnik. Lično sam u njega sjeo samo jednom – pojasnio je Lagumdžija.

Također, istakao je da je MVP BiH, sa stanovišta profesionalnosti i kvalitete uposlenih, najbolje ministarstvo u zemlji.

– Ministarstvo vanjskih poslova je bolji dio bh. administracije. Da tu ima dajdžića i tetića, ima, ali u mom mandatu nismo zaposlili niti jednog. U mom mandatu smo zaposlili sedam ljudi i ja sam za njih odgovoran – zaključio je Lagumdžija.

U izjavi za medije po završetku sjednice Lagumdžija je pojasnio da su šefovi misija u ustavnoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

– Međutim, diplomatska mreža u cjelini je odgovornost MVP-a BiH i mi imamo vrlo jasan zakon koji regulira ovu oblast. Dakle, na pitanje da li nam je kvalitetna mreža u cjelini, smatram da je ona bolji dio administracije. Naravno, puno je toga što se može popraviti – rekao je šef bh diplomatije.

Lagumdžija je kazao da ima vrhunskih ambasadora, ali i onih kojima bi bilo bolje da pronađu neki drugi posao.

Na pitanje koliko odnosi između ministra vanjskih poslova i Predsjedništva BiH utječu na vanjsku politiku, Lagumdžija je rekao da se “on s njima (članovima Predsjedništva) ne druži privatno već surađuje u okviru ustava i zakona BiH”.

– Mi se u tom okviru i krećemo. Prije nekoliko mjeseci se nismo složili oko odluke koja se odnosi na provjeru i kriterije koje bi kandidati trebali proći i zadovoljiti. Predsjedništvo BiH je smatralo da može imenovati ambasadora bez tih provjera i to mu pravo daje Ustav BiH. Kao ministar se nisam složio s tim, ali kao legalista moram poštivati odluku Predsjedništva BiH – kazao je Lagumdžija.

Istakao je opredjeljenost MVP-a BiH ka provođenju ekonomske diplomatije te dodao da su rezultati sa šest poslovnih foruma koji su organizirani u posljednjih šest mjeseci više nego očigledni.

– U Rusiji smo imali poslovni forum u toku kojeg je jedan broj naših privrednika već ugovorio poslove, a u Londonu je forum, zajedno sa mnom, otvorio predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj koji je sam dao poticajan poziv za ulaganja u BiH. “Energoinvest” se zahvaljujući našim aktivnostima vratio na rusko tržište – kazao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Sve je, dodao je, rađeno u suradnji s nadležnim ministarstvom, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Agencijom za promociju stranih investicija i našom diplomatskom mrežom. Ove i slične aktivnosti, najavio je, bit će nastavljene i ubuduće.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo