Četvrtak, 23 rujna, 2021

Lagumdžijina reakcija na Kolindinu izjavu da “Hrvatska grli BiH”: “Nemoj da me grliš, tako ti Boga…”

Nemojte propustiti

Brojna su otvorena pitanja između Hrvatske i BiH: od pitanja granice, gradnje Pelješkog mosta pa sve do pitanja imovine BiH u Hrvatskoj. Rješavanje ovih pitanja, kao i poruka da se Hrvatska neće miješati u unutrašnje odnose u BiH – stručna javnost, političari, analitičari i profesori različito gledaju i tumače.

Dan nakon pružene ruke prijateljstva u Sarajevu zbrajaju se utisci, temeljito analiziraju sve izgovorene riječi i poruke koja je Kolinda Grabar-Kitarović poslala iz glavnog grada BiH. Odjeci različiti – pogledi suprotni. Osim pružene ruke prijateljstva, dužnosnici BiH dobili su i politički zagrljaj.

“Hrvatska grli BiH”, zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović.

Zagrljaj na koji se u BiH različito gleda. Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija poručuje: nisam euforičan zbog zagrljaja i riječi. Hrvatska se ponaša prema BiH onako kako joj se dozvoljava.

“Nit smo se mi ponašali kao država s jednim glasom, normalnim, niti su oni nama toliki prijatelji kako se pokušavaju na riječima pokazati. Nadam se da će doći u glavu da i njima i nama interes da mi budemo država, a ne teritorija po kojoj se šparta i mili joj se po glavi. Nemoj da me grliš tako ti Boga, daj da živimo kao sav normalan svijet”, ističe Lagumdžija.

Mostarski novinar Milan Šutalo poručuje: zagrljaj je bio iskren – poruke pozitivne i ljekovite.

“To ima i drugo značenje da Hrvatska želi sve najbolje i to se potvrdilo hrvatskim lobiranjem da BiH postane članica EU i NATO-a i djelovanjem da se izmjeni Izborni zakon”, kaže Šutalo.

Nakon posljednjih mjeseci zategnutih odnosa, poruka da se Hrvatska neće miješati u unutarnja pitanja u BiH mnogi ne shvaćaju ozbiljnim. Analitičar Adnan Huskić mišljenja je da je hrvatska predsjednica u isti kontekst stavila nespojive stvari – poštivanje teritorijalnog integriteta i suveriniteta BiH, prijateljski zagrljaj i posebnu brigu za Hrvate u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata bude 700KM

- Očekujem da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće...

Možda vas zanima i ovo