Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Lajčak ne prihvata “pauzu” u proširenju EU

Nemojte propustiti

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak odbio je prijedloge da Evropska unija napravi pauzu u proširenju dok se ne izvuče iz svojih ekonomskih problema, kao i stav da bi zemlje zapadnog Balkana ulaskom u Uniju postale drugorazredne članice.

lajcak“Unija je svoja strukturna pitanja već riješila prihvatanjem Lisabonskog sporazuma. Ekonomski problemi koje rješava danas nisu povezani sa proširenjem.

Te dvije stvari apsolutno ne mogu da se povezuju. Proširenje ima jasna pravila i ona moraju da se poštuju”, kazao je danas Lajčak agenciji TASR.

Slovački ministar spoljnih poslova upozorio je da dalja integracija nikako ne usporava nastojanja EU da stabilizuje svoje unutrašnje odnose, a podsjetio je da nakon ulaska Hrvatske nijedna od zemalja još ne kuca zaista na vrata EU i da su pregovori sa Crnom Gorom tek na početku.

“Važno je da se zemlje zapadnog Balkana dobro pripreme za ulazak. I da se sve zemlje EU slože da su ispunile sve uslove i provele reforme. U tom slučaju nikome ne prijeti da će igrati nekakvu drugu ligu”, rekao je Lajčak.

(Onasa)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo