Srijeda, 18 svibnja, 2022

Latvija, Estonija i Litva ne koriste ruski plin, Nizozemska od građana traži da smanje grijanje

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je ostatak EU da slijedi baltički primjer.

Šef latvijskog skladišta prirodnog plina rekao je danas da baltičke države više ne uvoze ruski prirodni plin, objavio je AFP.

“Ako je još uvijek bilo dvojbi o tome postoji li povjerenje u isporuke iz Rusije, sadašnji događaji jasno nam pokazuju da povjerenja više nema”, rekao je Uldis Bariss, izvršni direktor Conexus Baltic Grida.

“Od 1. aprila ruski prirodni plin više ne teče u Latviju, Estoniju i Litvu”, rekao je za latvijski radio.

Dodao je da baltičko tržište trenutno opslužuju rezerve plina pohranjene pod zemljom u Latviji.

Taj potez dolazi dok ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava iskoristiti status Rusije kao energetske sile. Budući da je njegovo gospodarstvo osakaćeno međunarodnim sankcijama bez presedana, Putin je upozorio članice EU da će morati otvoriti račune u rubljama za plaćanje ruskog plina.

Dok su Sjedinjene Države zabranile uvoz ruske nafte i plina, Europska unija, koja je 2021. primila oko 40 posto svojih zaliha plina iz Rusije, zadržala je isporuke iz Moskve.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je ostatak EU da slijedi baltički primjer.

“Od ovog mjeseca nema više ruskog plina u Litvi”, objavio je na Twitteru.

“Prije mnogo godina moja je zemlja donijela odluke koje nam danas omogućuju da bez muke prekinemo energetske veze s agresorom. Ako mi to možemo, može i ostatak Europe!” poručio je.

Nizozemska vlada pozvala je građane da smanje grijanje svojih domova kako bi se smanjila ovisnost nacije o ruskim energentima, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Termostati se, odlukom vlade, spuštaju za dva stepena Celzija u službenim institucijama u Nizozemskoj kao način da se smanji potrošnja energije.

Vlada je poručila da želi dati dobar primjer, izvijestila je nizozemska novinska agencija ANP.

U novinskim oglasima i putem internetske kampanje građani su pozvani da grijanje u svojim domovima podese na najviše 19 stepeni Celzija.

“Obucite toplu jaknu ili džemper, čarape i papuče”, savjetuje kampanja.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić uspješno operisan na KCUS-u: Započet proces oporavka člana Predsjedništva BiH

Nakon uspješnog zahvata Željko Komšić je počeo proces oporavka. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uspješno je operisan u...

Možda vas zanima i ovo