Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Lavina ih je silovito nosila više od 500 metara: Trojica alpinista spašeni, za četvrtim se još traga

Nemojte propustiti

Spasitelji su uspjeli doći do trojice alpinista, a za četvrtim se intenzivno traga. Radi se o pripadnicima HGSS-a Edvardu Retelju i Domagoju Laušiću te alpinistima Daliboru Filipoviću i Toniju Đogasu. Za Reteljom se i dalje traga. Lavina ih je silovito nosila čak pola kilometra i potom zatrpala. Sve se to događalo u nekoliko sekunda. Dvojica su zadobili teške ozljede lomova udova te nagnječenja, a treći ima probijena pluća.

Foto: Index
Foto: Index

Podsjećamo, tokom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je bio zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a. Na mjesto nesreće su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme, javlja HGSS. U akciju spašavanja uključena je i Granična policija BiH.

Nakon što su ozljeđeni alpinisti spušteni u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Na terenu je više od 60 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu.

“Unatoč kiši, snijegu i noći, na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, u ovim trenucima traga oko 60 pripdanika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu u pomoć su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage”, priopćili su iz HGSS-a.

Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu.

Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula se na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a na mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

(Index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zoran Milanović u Čitluku odlikuje jedinicu HVO-a

Nakon polaganja vijenaca uslijedit će mimohod sudionika do hotela Brotnjo Povodom 29. godišnjice osnivanja jedinice za posebne namjene ‘‘Gavran 2‘‘...

Možda vas zanima i ovo