Srijeda, 4 listopada, 2023

Lavrov nakon propalog puta u Beograd: S Vučićem sam htio razgovarati o BiH

Autor:Agencije

Preporučeno

Lavrov je kazao kako je htio s Vučićem razgovarati o regionalnim temama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov progovorio je na press konferenciji o posjetu Srbiji, od kojeg neće biti ništa, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ustvrdivši da je posjet otkazan.

Kazao je i da je situacija oko posjeta Srbiji nezamisliva, ustvrdivši da se NATO i EU služe “najgrubljim stredstvima”.

Upravo se čita:  Radoičić priznao da je organizovao napad na sjeveru Kosova: Lično sam sve pripremio

“Zapad jasno daje do znanja Rusiji da će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu, ne prezajući od bilo kakvih sredstava”, rekao je Lavrov.

Kazao je kako su pozvali ministra vanjskih poslova Srbije da posjeti Rusiju i da se nada da njegov avion neće doživjeti “sramotu od strane Brisela”.

“Siguran sam da će biti puno objašnjenja. Zemlje koje su onemogućile let ruskog avion pozivat će se na naredbe NATO-a i SAD-a. Naši odnosi sa Srbijom neće biti uništeni. Niko ih neće uništiti”, navodi.

Upravo se čita:  RSE: Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije

Lavrov je kazao kako je htio s Vučićem razgovarati o regionalnim temama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Nisu htjeli Rusiji dati platformu u Beogradu da Moskva izrazi svoj stav o nizu regionalnih pitanja, da u glavnom gradu Srbije razgovaramo o položaju Kosova i Bosne i Hercegovine. Očito nisu željeli da mi pružimo podršku Beogradu i njihovoj inicijativi otvorenog Balkana, koja je trebala poboljšati odnose u regiji. Sada je jasno da NATO i Bruxelles žele Balkan pretvoriti u svoj projekt ‘Zatvoreni Balkan”, ustvrdio je šef ruske diplomatije.

Upravo se čita:  Saslušan Milan Radoičić, otkriveni detalji: Oružje nabavljao iz Tuzle, isporučivano mu u Beograd

Podsjećanja radi, posjeta ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova propala je nakon što su Sjeverna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile dati dozvolu za prelet njegovog aviona.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH: Četiri miliona KM za povećanje osnovnog kapitala u naftnim terminalima Federacije d.o.o. Ploče

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluku kojom se dodjeljuju sredstava u...

Možda vas zanima i ovo