Utorak, 26 siječnja, 2021

Lavrov nakon sastanka sa Turković: Uloga OHR-a prevaziđena

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da je ova posjeta dobra prilika da se razgovara i o problemima koji postoje i nastojati da ih se prevaziđe.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Taj sastanak uslijedio je nakon što su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović to odbili učiniti zbog, kako su kazali, nepoštovanja odluka države BiH i njenih institucija.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak Turković i Lavrova, te sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, a potom i ceremonija potpisivanja Plana konsultacija između dva ministarstva za period 2021/2022. godina.

Nakon sastanka i ceremonije potpisivanja tog plana ministrica Turković iskazala je zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom na sastanku delegacija dvije zemlje na kojem su konstatirali da su odnosi dvije države dobri. Naglasila je da je važno raditi na unapređenju saradnje u različitim segmentima naročito u oblasti ekonomije. Izrazila je nadu da će nakon potpisivanja Plana doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu.

Podsjetila je da je posjeta Lavrova upriličena u trenutku kada se obilježava 25. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma te je pozdravila to što Rusija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet što je utvrđeno Općim okvirnim sporazumom za min.

Očekuje, kaže, snažnu podršku Rusije na putu ostvarenju ciljeva koje BiH ima pred sobom te je ocijenila da postoji potreba za međusobnim uvažavanjem, da se poštuje Daytonski mirovni sporazum u koji je utkana Konvencija o zaštiti ljudskih prava te svi građani trebaju imati jednaka prava gdje oni živjeli.

Uz konstataciju da postoje različita mišljenja o temama u BiH, pozvala je na otklanjanje problema i negiranju prava jednih i drugih te omogućavanje da se svačije pravo poštuje od jezika do omogućavanju sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli.

“Moramo pronaći kompromisna rješenja jer ako se ne možemo usaglasiti oko Komisije za integracije s NATO-om jer imamo različite stavove onda se možemo usaglasiti oko Komisije koja će koordinirati s NATO-om”, kazala je Turković, podsjećajući i na različite stavove o ostanku visokog predstavnika u BiH.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da je ova posjeta dobra prilika da se razgovara i o problemima koji postoje i nastojati da ih se prevaziđe.

Ponovio je podršku Daytonskom mirovnom sporazumu te suverenitetu BiH podsjećajući da je Rusija garant tog sporazuma, napominjući da je takve stavove Rusije prenio i u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

No, još jednom je iznio stav da je uloga OHR-a prevaziđena te da su narodi u BiH sposobni odlučivati o svojoj sudbini zbog čega misli da bi ta međunarodna institucija i trebala biti zatvorena te da tome treba doći kraj.

Lavrov je kazao da je dogovoreno da se unapređuje nivo trgovinske razmjene između Rusije i BiH što je usporeno zbog pandemije koronavirusa.

Na sastanku je zatraženo od Rusije da se omogući izlaganje Povelje Klina bana u BiH te je izražena nada da će se na tu zamolbu pozitivno odgovoriti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo