Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Lavrov: Ponekad je Brisel vođen željom za kaznom i osvetom

Nemojte propustiti

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je Evropsku uniju za nekonstruktivan pristup dijalogu o energetici koji uslovljava situacijom u Ukrajini, kao i pritisak na Bugarsku kako bi suspendovala radove na gasovodu Južni tok, ocijenivši da je “Brisel ponekad vođen željom za osvetom”.

“Ponekad je Brisel vođen željom za kaznom, željom da se osveti”, rekao je u ponedjeljak Lavrov, kako je prenio AFP.

On je izjavio da odluka Bugarske da suspenduje rad na Južnom toku sugeriše da EU želi osvetu zbog situacije oko Ukrajine.

“Nije jasno šta Brisel hoće od nas. Po mom mišljenju, kad je u pitanju Ukrajina, mi već radimo sve što je neophodno da se situacija tamo smiri”, rekao je Lavrov poslije razgovora sa svojim finskim kolegom Erkijem Tuomiojom u ponedjeljak.

Moskva smatra da su pokušaji da se dijalog o ruskoj energiji s EU učini zavisnim od situacije u Ukrajini nekonstruktivni, rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Itar-Tas.

Neke države, koje se ne mogu “sumnjičiti” da su zainteresovane za jačanje odnosa Rusije i EU, žele da osujete energetski dijalog Rusije i Unije, uprkos napretku u njemu, a tu mislim na projekat Sjevernog toka koji je poboljšao energetsku bezbjednost evropskih zemalja, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Evropska komisija bila ta koja je inicirala razgovore s ciljem dogovora o svim aspektima projekta Južni tok. “Ali nedavno smo čuli iz Brisela da će razgovori o projektu Južni tok biti zamrznuti sve dok Rusija ne prizna kijevske vlasti. Da li mislite da je to konstruktivan pristup”, upitao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo