Srijeda, 18 svibnja, 2022

Lavrov progovorio: ‘Rusija ne razmišlja o nuklearnom ratu, ali kada je u pitanju Ukrajina… Idemo do kraja’

Nemojte propustiti

Moskva nije mogla tolerirati, kako je rekao, vojnu prijetnju Ukrajine, dodajući da je uvjeren da je Rusija u pravu u vezi s Ukrajinom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak kako vjeruje da se neki strani čelnici pripremaju za rat protiv Rusije i da će Moskva nastaviti s vojnom operacijom u Ukrajini “do kraja”.

Lavrov je također rekao da Rusija ne razmišlja o nuklearnom ratu.

Ne nudeći nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove opaske u intervjuu za državnu televiziju, tjedan dana nakon što su Rusi napali Ukrajinu, Lavrov je također optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, etničkog Židova, da predsjeda “društvom u kojem nacizam cvjeta”.

Kazao je kako ne sumnja da će se pronaći rješenje za krizu u Ukrajini, a uskoro će započeti novi krug pregovora između ukrajinskih i ruskih dužnosnika.

No, rekao je da se dijalog Rusije sa Zapadom mora temeljiti na međusobnom poštovanju, optužio je NATO da nastoji zadržati prevlast i rekao da, iako Rusija ima mnogo dobre volje, ne može dopustiti da itko potkopa njezine interese. Moskva neće dopustiti Ukrajini da zadrži infrastrukturu koja prijeti Rusiji, rekao je.

Moskva također nije mogla tolerirati, kako je rekao, vojnu prijetnju Ukrajine, rekao je, dodajući da je uvjeren da je Rusija u pravu u vezi s Ukrajinom.

“Misli o nuklearnom ratu stalno se vrte u glavama zapadnih političara, ali ne i u glavama Rusa”, rekao je. “Uvjeravam vas da nećemo dopustiti da nas bilo kakva provokacija izbaci iz ravnoteže.”

Rusija se nije osjećala politički izolirano, a pitanje kako Ukrajina živi trebaju definirati njeni ljudi, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici optužili su ruske snage da pogađaju civilna područja, no Lavrov je rekao da ruske trupe imaju stroge naredbe da koriste visokoprecizno oružje za uništavanje vojne infrastrukture.

Ne nudeći nikakve dokaze, Lavrov je rekao da Rusija ima informacije da su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućnosti gubitka kontrole nad, kako je on opisao, kemijskim i biološkim laboratorijima u Ukrajini i optužio Britaniju da tamo gradi vojne baze.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šestero poginulih u eksploziji u slovenačkoj hemijskoj tvornici: Poznat i uzrok nesreće?

Očekuje se da će policija danas izaći s prvim rezultatima istrage o nesreći Broj poginulih u nesreći koja se jučer...

Možda vas zanima i ovo