Srijeda, 22 ožujka, 2023

Lavrov: Rusija će uzvratiti ako EU bude kršila ljudska prava građana Krima

Nemojte propustiti

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Rusija će odgovoriti ukoliko EU građanima Krima bude izdavala šengenske vize samo na ukrajinske pasoše, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Ljudi koji žive na Krimu i koji su izabrali rusko državljanstvo, izrazili su želju da žive u zemlji koja odgovara njihovim kulturološkim i jezičkim potrebama”, rekao je Lavrov rusku televiziju na Prvom programu.

Lavrov je istakao da je uvjeren da će Rusija, ukoliko bi EU preduzela takav korak da od njih traži ukrajinske pasoše da bi im dala vize, odgovoriti na tu mjeru tako da Uniji bude jasno da je kršenje ljudskih prava neprihvatljivo.

Ruski ministar razgovaraće danas u Parizu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o načinima za rješavanje ukrajinske krize.

Lavrov je izjavio da je potpuno neprihvatljiva kontakt grupa koju je Zapad predložio za posredovanje u razgovorima između Rusije i Ukrajine, jer podrazumijeva da Moskva treba da počne dijalog s onima koji su preuzeli vlast u Kijevu, prenio je Itar-tas.

Sastanak je dogovoren nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao u petak telefonom američkog lidera Baraka Obamu kako bi razmotrili američki prijedlog za situaciju u Ukrajini.

Građani Krima, na kome je većinsko rusko stanovništvo, 16. marta su na referendumu velikom većinom glasali za pripajanje ovog poluostrva Rusiji.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo