Petak, 27 siječnja, 2023

Lavrov tvrdi da je ukidanje sankcija jedan od uslova za prekid rata: “Rusija je za nastavak pregovora iako su oni teški”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom demilitarizacije i denacifikacije” svog susjeda. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan agresorski rat.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj jutros rekao je da je ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su “teški”, ali se nastavljaju svakodnevno.

Zapadni saveznici uveli su sveobuhvatne sankcije Moskvi. Zamrzili su oko polovine ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi, što je rusku privredu dovelo na ivicu bankrota. Zbog toga je očekivano da jedan od ruskih zahtjeva za primirje bude ukidanje sankcija.

“Trenutno, ruska i ukrajinska delegacija zapravo svakodnevno putem video-konferencije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je od početka invazije 24. februara da sankcije Zapada Rusiji moraju biti ojačane i da ne mogu biti dio pregovora.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore direktno od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih izjava da su ruske trupe počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je demantovala te tvrdnje.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom demilitarizacije i denacifikacije” svog susjeda. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan agresorski rat.

“Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika”, istakao je Lavrov.

Naveo je kako je Rusija za nastavak pregovora iako su oni teški.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo