Petak, 27 siječnja, 2023

Lavrov: Zapad je imao priliku izbjeći sukob u Ukrajini

Autor:N1

Nemojte propustiti

Rusija je odustala od pregovora koji su trebali započeti u ponedjeljak o sporazumu o nuklearnom razoružanju, koji ističe 2026. godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za medije u četvrtak kako je Zapad imao stvarnu priliku izbjeći sukob u Ukrajini, ali je odlučio odbaciti ruske prijedloge da se zaustavi širenje NATO-a i dogovori poseban sigurnosni status za Kijev.

On je također optužio NATO da pokušava uvući Indiju u ono što je nazvao antiruskim i antikineskim savezom u vrijeme kada je rekao da Zapad pokušava elminisati ruski utjecaj.

Lavrov je istaknuo da Južno kinesko more postaje regija u kojoj je NATO voljan pojačati napetosti, optuživši SAD da pokušavaju subvertirati Udruženje zemalja jugoistočne Azije.

Rekao je da je nemoguće razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja dok traje rat u Ukrajini, te dodao da se ne smije ignorirati “uplitanje Zapada”.

Rusija je odustala od pregovora koji su trebali započeti u ponedjeljak o sporazumu o nuklearnom razoružanju, koji ističe 2026. godine.

“Kristalno je jasno da je danas nemoguće razgovarati o strateškoj stabilnosti ignorirajući sve što se događa u Ukrajini. Zato što je deklariran cilj u Ukrajini – ne spasiti ukrajinsku demokraciju, već poraziti Rusiju na bojnom polju ili čak uništiti Rusiju”, rekao je ruski diplomat.

On je ustvrdio da bi Rusija u prošlosti razmatrala proširenje sporazuma kako bi se uključilo hipersonično oružje, te da je Kremlj spreman ići dalje od izjave iz juna 2021., koju je dao zajedno sa SAD-om, da se ne može voditi nuklearni rat i da bi bio neprihvatljiv.

Međutim, Lavrov je dodao kako je “naivno” od SAD-a da očekuje da će Rusija raspravljati o strateškim nuklearnim pitanjima dok se čini da SAD pokušava uništiti Rusiju, prema mišljenju Moskve.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Da li će službe reagovati: Modar i promrzao dječak po kiši traži pomoć u centru Sarajeva

Zabrinuta građanka izvijestila je o ovom slučaju u jednom od najmnogobrojnijih Facebook grupa u BiH. Slučajevi prosjačenja u Sarajevu toliko...

Možda vas zanima i ovo