Utorak, 27 srpnja, 2021

Laž ili istina: Hoće li nam se ako progutamo žvaku slijepiti crijeva?

Nemojte propustiti

Vjerovatno ste više puta u životu čuli da nikako ne smijete gutati žvaku zbog toga što mogu da se zalijepe za želudac ili crijeva ili zbog toga što im je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarile.

Ipak, istina je nešto drugačija. Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Također, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece.

To se vrlo rijetko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sljedeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspješno izboriti s tim.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo