Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Led u restoranima sadrži više bakterija od toaleta

Nemojte propustiti

Led u 60 posto restorana sadrži više bakterija nego voda u njihovim toaletima. Te zabrinjavajuće rezultate pokazalo je novo istraživanje

Ilustracija
Ilustracija

U sklopu novog istraživanja naučnici su ispitali led poznatim restoranima brze hrane te kafićima te došli do zabrinjavajućih rezultata. Naime, rezultati ispitivanja pokazali su kako led u tim restoranima sadrži više bakterija nego toaleti, a kao razlog tome naučnici navode češće čišćenje toaleta nego automata za led.

Nijedan od pronađenih uzoraka nije predstavljao direktnu prijetnju za zdravlje, ali tolika količina mikroba u restoranima može se smatrati ‘higijenskim rizikom’, navodno britanski državni laboratoriji.

Takvi rezultati, prema riječima naučnika, ukazuju na ‘jadnu higijenu’ automata za led, a samim time i leda koji se stavlja u pića, piše Daily Mail.

U nekim slučajevima otkrivena je tolika nivo bakterija koja je bila više nego dvostruko veća od one koju su naučnici očekivali pronaći u pitkoj vodi.

Nakon takvih rezultata od nekih lanaca restorana je zatraženo da preispitaju svoje postupke čišćenja, dok su dvije kompanije osporile ta otkrića.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo