Četvrtak, 22 travnja, 2021

Leglo šarki u centru Sarajeva: U koritu Miljacke snimljene opasne zmije otrovnice

Nemojte propustiti

Leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada. Sudeći po fotografiji koju je portalu Radiosarajevo.ba poslala čitateljka, leglo šarki, najrasprostranjenijih zmija otrovnica na svijetu, udomaćilo se u koritu Miljacke, u samom centru grada, preko puta zgrade Papagajka.

Foto: Radiosarajevo.ba
Foto: Radiosarajevo.ba

Stanovnici gotovo svih dijelova BiH u posljednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije i u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.
Naime, veliki broj ovih gmizavaca primijećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predjelima BiH.

Da zmija ima posljednjih dana u velikom broju, potvrdili su Nezavisnim novinama i u preduzeću “Eko-bel”, koje se, između ostalog, bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca. Tako je Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao da su u posljednje vrijeme imali dvadesetak intervencija zbog pojave zmija.

“To je veliki broj intervencija za ovo doba godine, a razlog se može tražiti u višem nivou podzemnih voda ove godine nego prethodnih, kao i to što je sada naglo ugrijalo, pa su se pomjerile iz prirodnih staništa”, rekao je Šušnjar.
Prema mišljenju stručnjaka, dolaskom toplih proljetnih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom, dok njihova aktivnost najviše zavisi od temperature okoline, pa ih tokom ovako toplih dana često možemo pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčnim površinama. Da biste što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi, stručnjaci preporučuju nošenje dugih pantalona i visoke obuće kako biste zaštitili noge od ugriza.

“Takođe, treba pripaziti gdje stati, prije odmora provjeriti mjesto na koje želite sjesti i ne dodirivati rukama nepregledna mjesta. U slučaju nailaska na zmiju nemojte paničiti, te je polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom”, upozoravaju stručnjaci.

(Doznajemo/Radiosarajevo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo