Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Lejla Kapur Pojskić otkriva da li je novi delta soj koronavirusa detektovan u Sarajevu

Nemojte propustiti

Zasad nemamo potvrdu pojave delta soja u ovim uzorcima, kazala nam je molekularni biolog Lejla Kapur Pojskić, članica Kriznog štaba KS.

Novi soj koronavirusa, poznat pod nazivom delta, već je “pred vratima” naše zemlje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je izjavio kako je delta soj vjerovatno stigao u tu zemlju, ali da još nije detektovan.

S obzirom na sve veće prisustvo turista iz Srbije, ali i iz drugih država, u Sarajevu istražili smo da li se delta soj koronavirusa, koji vuče porijeklo iz Indije, već pojavio u bh. prijestonici.

-Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je prije dva mjeseca napravio plan praćenja pojave delta soja u KS. Svi slučajevi zaraze koronavirusom, koji su potvrđeni PCR testiranjem, otkriveni prilikom testiranja pacijenata u Domovima zdravlja biće proslijeđeni na ispitivanje na prisustvo delta soja i drugih visokorizičnih mutacija. Zasad nemamo potvrdu pojave delta soja u ovim uzorcima, kazala nam je molekularni biolog Lejla Kapur Pojskić, članica Kriznog štaba KS.

Prema njenim riječima, projekat utvrđivanja visokozaraznih sojeva trajaće od juna do decembra ove godine, a u njega su uključene sve laboratorije koje rade testiranja na Covid-19, kao i istraživačka laboratorija Instituta za genetičko inžinjerstvo o biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Pojskić je dodala kako postoji kontinuirana naučno-stručna komunikacija sa Kriznim štabom FBiH, ali da izostaje podrška nadležnih institucija laboratorijama koje rade na sekvencioniranju novih sojeva virusa. Posebno je naglasila da, u slučaju pojave delta soja koronavirusa, već postoji plan kriznog djelovanja u KS.

– Nažalost, naše iskustvo iz marta je najbolja smjernica za ponašanje u slučaju pojave novih sojeva. Čim brojevi novozaraženih počnu rasti, uz informacije o potvrdi novih sojeva u BiH, vrijeme je da počnemo sa samozaštitnim mjerama, kao što su nošenje maski, prevencija rizičnih kontakata, distanca, oprez prema vulnerabilnim grupama. Vakcinacija je i dalje najbolja prevencija teških oblika zaraze. Na kriznim štabovima je da ocijene i eskaliraju ostale epidemiološke mjere, poput ograničenja okupljanja, kontrole na granicama i slično. Nema mjesta panici, ali opreza nikad previše dok god se ne proglasi kraj pandemije, naglasila je Kapur Pojskić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stručnjaci: Nešto se čudno događa sa Suncem

Nešto se čudno događa sa Suncem. Do sada je gotovo svaki dan u 2022. izbacivalo baklje i koronalne izbačaje...

Možda vas zanima i ovo