Nedjelja, 2 travnja, 2023

Lendo kategoričan: “Bez SDA nema Vlade FBiH, poslao sam pismo Nikšiću, Čoviću i Izetbegoviću”

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Ove tri partije se moraju dogovoriti, a nas troje iz rukovodstva moramo odrediti premijera i predsjednika i potpredsjednike”, kazao je Lendo.

Refik Lendo, jedan od tri člana rukovodstva Federacije BiH obratio se danas medijima i kazao kako je uputio dva pisma. U jednom je, koji je poslao Lidiji Bradara i Igoru Stojanoviću prijedlog za održavanjem zajedničkog sastanka u petak u 10 sati.

Drugo pismo je uputio predsjednicima SDA, SDP-a i HDZ BiH Bakiru Izetbegoviću, Nerminu Nikšiću i Draganu Čoviću u kojem ih moli da se oni do petka dogovore kako i na koji način odrediti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

„S obzirom da je naša FBiH složena, ja želim da procesi idu što je prije brže, da se odredi predsjednik i potpredsjednici FBiH i da nam naši predsjednici pomognu da se mi opredijelimo“, kazao je Lendo.

„Da bismo mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednika mi moramo znati ko će biti premijer. Ne mogu biti iz istog naroda. SDA, SDP i HDZ su dobili jučer zadatak od Parlamenta da što prije uspostave vladu i da daju prijedlog. Ove tri partije se moraju dogovoriti, a nas troje iz rukovodstva moramo odrediti premijera i predsjednika i potpredsjednike”, kazao je Lendo.

Na pitanje zašto Izetbegović treba dati svoj stav, Lendo je kazao:

“Nema ovdje ko koga voli, ovdje su tri političke partije, SDA je neizbježna u tom dijelu, ja sam neizostavan u izboru predsjednika i potpredsjednika. Bez mene nema predsjednika i potpredsjednika i nema vlade. Ja se nadam da će ova tri predsjednika partija da se dogovore ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici. U petak ćemo održati sastanak ali ako ne bude odluke ko će biti premijer onda se nećemo moći dogovoriti”.

On je rekao kako želi da odblokira proces te dodao da bez SDA nema procesa.

“SDA je pobjednik ovih izbora, iza SDA stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja Vlade i nema procesa u narednom periodu u Vladi FBiH bez SDA. Minimum je da se od nas troje izabere predsjednik i potpredsjednik, mi odlučujemo ko će biti premijer Vlade i ko će biti ministri. Neka se predsjednici ovih stranaka dogovore kako će podijeliti resore”, kazao je Lendo.

On je kazao da tek nakon jučerašnjeg dana počinje trka.

“Ne možete sabrati 3. 4. i peto mjesto i da kaže mi imamo bolje rezultate, SDA je prva u ovim izborima. Tek se sada može dogovarati o većinama. Bez ove tri partije nema većine u domovima”.

Na pitanje da li će dati glas budućem mandataru iako ne bude iz SDA, a da SDA dobije neka ministarstva Lendo je kazao da neće.

“SDA hoće premijersku poziciju. Glasači koji su glasali za SDA su rekli mi hoćemo da vodite procese. Ja kao predsjednik ili potpredsjednik FBiH treba da ispoštujem volju glasača, imam obavezu. Sa SDA nema krčme. Ja se nadam da će naša tri predsjednika da se dogovore i da nam olakšaju i da i mi u petak dođemo do dogovora. U politici se ništa ne daje. Ako se oni dogovore, da mandatara daje SDA, predsjednik FBiH može biti Lidija Bradara ili Igor Stojanović. Nema zelenog svjetla bez SDA. Ja sam iz SDA, ja sam vojnik, general, nema da ja kapituliram. Toliko glasača i da je nešto dajem, nema toga”, zaključio je Lendo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo