Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Lidija Bradara (HDZ): Izborni zakon je test naših odnosa sa “osmorkom”

Autor:N1

Nemojte propustiti

“I sigurna sam da je to test naših odnosa i međusobnog povjerenja”, navela je Bradara.

Na dan kada smo dobili kandidatski status za EU, načinjen je još jedan korak ka formiranju vlasti. ‘Osmorka’, HDZ i SNSD potpisali su koalicioni sporazum i dogovoren je zajednički nastup na državnom nivou. Lidija Bradara – članica Predsjedništva HNS-a BiH komentarisala je to, ali i ostale aktuelne političke teme.

Na pitanje da li će Izborni zakon sa Osmorkom proći ovaj put lakše nego sa SDA, rekla je da je to predmet njihovog sporazuma.

“I sigurna sam da je to test naših odnosa i međusobnog povjerenja”, navela je Bradara.

Kazala je da vjeruje Borjani Krišto, koja će biti na čelu Vijeća ministara BiH i da vjeruje u novi sastav VM kakav god on bio.

“Vjerujem da će se radi statusa kandidata neke stvari morati rješavati brže”, istaknula je Bradara.

Govorila je i o legitimnom predstavljanju.

“BiH je složena država na puno načina, i legitimno predstavljanje znači da imate predstavnike koji su izabrali predstavnici tog naroda gdje se očekuje da predstavnici naroda budu predstavljeni. U klubu Bošnjaka sam sigurna da su svi izabrani od strane Bošnjaka. Bez Kluba Srba se isto ne može formirati vlast, jedino u Klubu Hrvata imate jedan dio koji nije izabran legitimno”, rekla je Bradara, dodajući:

“Javnost treba znati da 1. i 2. prosinca su završeni svi izbori u županijskim skupštinama za Dom naroda i još nikad od Središnjeg izbornog povjerenstva nismo dobili proglašene rezultate za Dom naroda, pa je u ovom trenutku jako teško vidjeti kako će to izgledati”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo