Subota, 27 studenoga, 2021

Liječnici: ‘Ako idete na svadbu čuvajte se opasne bakterije koja izaziva tešku upalu mozga’

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Četrdesetogodišnji muškarac trenutno se liječi od teškog oblika listerioze, upale mozga, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Posljedica je to zaraze koja se prenosi kontaminiranom hranom, a nerijetko se manifestira baš upalom mozga, kao što se dogodilo kod pacijenta koji se trenutno liječi na odjelu intenzivne skrbi.

– Listeria je drugi najčešći uzročnik meningitisa i godišnje imamo tri-četiri tako teška pacijenta s upalom mozga koji je posljedica zaraze.

Inače, stanje pacijenta koji se trenutno liječi u zagrebačkoj bolnici zasad je stabilno – kaže prof. dr. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Inače, listerioza kao zarazna bolest postaje po život opasna kad zahvati i središnji živčani sustav.

Nekad su zaraze listerijom, srećom ne uvijek u tako teškom obliku, bile puno češće jer su kontrole hrane bile rjeđe. Trovanja su obično bila česta na ljetnim svadbama, a glavni izvor listerije – kolači. Naime, radi se o bakteriji koja živi u okolišu te u crijevima svih sisavaca osim ljudi pa se infekcija uglavnom širi hranom, posebice onom koje nije prošla pravilnu termičku obradu.

Zato razne inspekcije koje nadziru rad restorana ili slastičarni uvijek provode kontrolu upravo na tu vrstu bakterija. Osobito je opasno nepasterizirano mlijeko i meki sirevi poput francuskog brieja ili camemberta, koji se brzo kvare, pa ne čudi da je zaraza listerijom u Europi najčešća baš u Francuskoj.

Stručnjaci ističu da se listerija razmnožava već na četiri stepeni Celzijusa, što znači da ni čuvanje sireva u frižiderima ne osigurava da zaraze neće biti.

Neka su istraživanja pokazala da listerija može preživjeti i zamrzavanje, odnosno da se aktivira nakon što se sir ili mlijeko odmrzne.

(Jutarnji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo