Srijeda, 22 ožujka, 2023

Lijepa vijest: Počinje isplata naknada pripadnicima boračke populacije u KS! Najveći iznos koji će biti isplaćen je 275 KM

Nemojte propustiti

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća u odbrani BiH, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za januar 2022. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja očekuje da će korisnici sredstva na računima imati već od petka, 11. februara 2022. godine.

U obračun za januar je uključeno 3.141 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za decembar će biti isplaćeno 662.160 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća u odbrani BiH, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

“Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati, a koje se odnose na netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog, i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena”, ističu iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva za boračka pitanja podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje ovog prava, odnosno na njegov prestanak, a tiče se zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju, i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Naglašavaju i kako pravo na egzsistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine od 174,03KM, pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao što su porodična i lična invalidnina, i drugo.

“U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti”, ističu iz ovog resornog ministarstva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo