Četvrtak, 25 travnja, 2024

Lijepa vijest: Počinje isplata naknada pripadnicima boračke populacije u KS! Najveći iznos koji će biti isplaćen je 275 KM

Preporučeno

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća u odbrani BiH, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za januar 2022. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja očekuje da će korisnici sredstva na računima imati već od petka, 11. februara 2022. godine.

U obračun za januar je uključeno 3.141 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za decembar će biti isplaćeno 662.160 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Upravo se čita:  Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća u odbrani BiH, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

“Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati, a koje se odnose na netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog, i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena”, ističu iz resornog ministarstva.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

Iz Ministarstva za boračka pitanja podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje ovog prava, odnosno na njegov prestanak, a tiče se zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju, i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Naglašavaju i kako pravo na egzsistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine od 174,03KM, pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao što su porodična i lična invalidnina, i drugo.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

“U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti”, ističu iz ovog resornog ministarstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas