Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Lijepe vijesti za porodilje u FBiH: Mjesečno će dobijati minimalno 298 KM

Autor:Fena

Preporučeno

Pravo na novčanu naknadu ostvariće i porodilje koje nisu u radnom odnosu. Uslov je da se porodilja nalazi na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili je na redovnom školovanju.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izrazio je zahvalnost što je na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH uz jedan amandman.

– Amandmanom koji je usvojen omogućava se pravo na dječiji dodatak i djetetetu čija je nesposobnost za samostalan život i rad nastupila prije 15 godine života ili za vrijeme redovnog školovanja, sve dok ta nesposobnost traje, kazao je Drljača.

Zbog usvojenog amandmana Zakon će morati ići na usaglašavanje komisijama Predstavničkog i Doma naroda Paralmenta FBiH kako bi zakon stupio na pravnu snagu.

Upravo se čita:  UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović, evo ko je izabran za v.d direktora

Zakonom se uređuju dva osnovna prava materijalne podrške porodicama sa djecom: dječiji dodatak i naknada nezaposlenoj porodilji.

– Osnov za obračun ovih osnovnih prava je najniža plata u Federaciji BiH u skladu sa odredbama Zakona o radu. Trenutno je najniža plata 543 KM. Pravo na dječji dodatak ostvariće djeca do navršene 18 godine života, ako prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plate u Federaciji BiH (217 KM) i da dijete nije na smještaju u hraniteljskoj porodici ili ustanovi socijalne zaštite. Visina dječijeg dodatka je 19 posto najniže plate u Federaciji BiH (103,7 KM mjesečno). Ovo pravo će se finansirati iz budžeta FBiH. U ovoj godini, u budžetu Federacije je planirano za iste namjene 50 miliona KM, kazao je Drljača.

Upravo se čita:  BH Pošta upozorava: Kruži lažni oglas za prodaju izgubljenih paketa

Podvukao je da se trenutno dječiji dodatak finansira na nivou kantona i zavise od ekonomske mogućnosti kantona, koji isplaćuju dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 30-50 KM i to neredovno, prenosi Fena.

– Prvi put Federacija preuzima finansiranje ovog prava, u iznosu od 103,7 KM, što je tri puta više nego što je sada. Federacija je i garant da će svako dijete koje ispunjava propisne uslove ostvariti ovo pravo, naglasio je Drljača.

Pravo na novčanu naknadu ostvariće i porodilje koje nisu u radnom odnosu. Uslov je da se porodilja nalazi na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili je na redovnom školovanju.

Upravo se čita:  Čengić najavio jednokratnu pomoć građanima do 1500 KM: Ovo su detalji

– Visina iznosa mjesečne naknade porodiljama je 55 posto najniže plate u FBiH a nakanda će se isplaćivati u periodu od 12 mjeseci, oko 298 KM mjesečno. Ovo pravo će se finasirati na kantonalnom nivou. Procjena je da će biti nešto više od 9.000 korisnica ovog prava. Naravno, kantoni mogu utvrditi i veće iznose naknade za finansiranje ovog prava, u skladu sa svojim mogućnostima, rekao je Drljača.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH ima i ekonomsku opravdanost jer predstavlja ulaganje u ljudske resurse posebno u situaciji sve manjeg nataliteta i iseljavanja mladih porodica. Cilj je da se svoj djeci obezbijede približno jednaki materijalni uslovi za zdrav život u porodici.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo