Petak, 29 rujna, 2023

Lion: Ministar Mitrović odbio potpisati zaključke jer se u prvom pasusu spominje agresija Rusije na Ukrajinu

Preporučeno

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravi 28. i 29. juna 2022. godine, u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj, a povodom održavanja sastanka ministara prometa dunavskog regiona.

Na početku svog izlaganja ministar Mitrović je iskazao svoje posebno zadovoljstvo zbog učešća na današnjem sastanku koji se bavi pitanjima zapadnog Balkana, a u okviru razgovora o boljoj povezanosti Europe gdje članice zapadnog Balkana imaju poseban pristup i pažnju.

“Što se Bosne i Hercegovine tiče, za očekivati je da se kompletna osnovna mreža na Indikativnom proširenju TEN-T mreže završi do 2028. godine kad je cestovni koridor u pitanju, gdje je, na prvom mjestu, kompletiranje izgradnje Koridora 5c kao osnovnog koridora koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, čime će se unaprijediti prometni sektor u Bosni i Hercegovini” istakao je ministar Mitrović te dodao da je potrebna bolje povezanosti od sjevera ka jugu i od istoka prema zapadu prepoznata u Indikativnom proširenju, a čija je realizacija u toku.

Upravo se čita:  Čampara o Dodiku i Čoviću: Postavljaju zahtjeve pred nas kao da smo maloumni. To neće proći, Trojka ne mora ni biti vlast

Tokom boravka u Francuskoj, ministri i šefovi delegacija nadležni za promet iz Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Mađarske, Republike Moldavije, Rumunije, Republike Slovačke, Ukrajine i Republike Srbije donijeli su zaključke o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i njegovim plovnim pritokama. Ministar Mitrović nije potpisao predložene zaključke s obzirom na to da se u prvom pasusu zaključaka spominje agresija Rusije na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Vukanović blokirao ulaz u NSRS, intervenisala policija

“Razvoj i unapređenje plovnog puta rijeke Save je jedan od prioriteta, kao i luka koje se nalaze na rijeci Savi. Povezanost cestovne i željezničke mreže sa lukama je preduvjet za dalji razvoj multimodalnosti. Završetkom Koridora 5c i luka Ploče u Republici Hrvatskoj će dobiti puno veći potencijal. Nedostaje bolja veza između Luke Bar u Crnoj Gori sa Koridorom 5c, što pokušavamo osigurati kroz prijedlog izgradnje cestovnog i željezničkog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu od Čapljine preko Trebinja do Podogorice u Crnoj Gori”, naglasio je ministar Mitrović.

Foto: MKT BiH

Bosna i Hercegovina dijeli granicu od 1000 kilometara sa Europskom unijom te je potreban sasvim novi pristup i nove ideje, kao i sva dostupna tehnološka rješenja koja se mogu iskoristiti kako bi se ubrzao promet s obzirom na to da nekada vozač provede na graničnom prijelazu i po nekoliko sati.

Upravo se čita:  Trivić: Ne podržavam otcjepljenje RS, to ne bi donijelo dobro nikome

„Uspostavljanje zajedničkih graničnih prijelaza te analiza i unapređenje prekograničnih procedura sigurno daju načine da se postojeće stanje znatno unaprijedi. Uz adekvatna ulaganja u dalji razvoj na ovom polju, imat ćemo konkurentan region. Promet mora postati otporan i na promjene koje se stalno dešavaju i prave zastoje“, rekao je na kraju svog govora ministar Mitrović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo