Petak, 29 rujna, 2023

Liz Tras: Pomažemo u obuci OS BiH, kako bi zaštitili sigurnost zemlje

Preporučeno

– U Bosni i Hercegovini naše pošteno, pouzdano ulaganje će pružiti snažnu alternativu. Pomažemo u obuci njihovih Oružanih snaga i zaštiti njihove sigurnosti. Ne možemo dozvoliti da zapadni Balkan klizi unazad.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Tras (Truss) posjetila je prošle sedmice Bosnu i Hercegovinu i Češku Republiku.

Ona je danas objavila video na Twitteru u kojem se osvrće na obje posjete.

Upravo se čita:  Još jedna tragedija u BiH: U sudaru s autobusom poginuo 19-godišnji vozač "passata"

– Agresija Rusije se ne može smiriti. Mora joj se suprotstaviti sa snagom. Ove sedmice sam bila u Bosni i Hercegovini i Češkoj. Svi oni predobro znaju cijenu ne suprotstavljanja agresorima.

Zato radimo s njima da podržimo Ukrajinu i uhvatimo se u koštac sa zlonamjernim ruskim uticajem širom Evrope. U Bosni i Hercegovini naše pošteno, pouzdano ulaganje će pružiti snažnu alternativu. Pomažemo u obuci njihovih Oružanih snaga i zaštiti njihove sigurnosti. Ne možemo dozvoliti da zapadni Balkan klizi unazad.

Upravo se čita:  Stižu rekordne temperature za ovo doba godine

Dogovorili smo se sa češkim saveznicima da pojačamo isporuku oružja i uvođenje sankcija kako bismo pomogli Ukrajini. Također podržavamo NATO da zaštiti ranjive demokratije na rubu Evrope.

Historija nam govori da smirivanje nije rješenje za agresiju. Moramo se suočiti sa agresijom akcijom i snagom. Zato radimo sa našim saveznicima da podržimo Ukrajinu i osiguramo da Putin izgubi u Ukrajini – rekla je Tras.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo