Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ljekari pozivaju na maksimalan oprez: Sarajku ugrizla zmija za ruku dok je radila u svom dvorištu

Nemojte propustiti

Uz krpelje, Sarajlije u posljednje vrijeme opri izlasku u prirodu strahuju i od zmija otrovnica. S dolaskom toplijih dana vlada prava najezda zmija, a da je situacija alarmantna, govori i činjenica da se u prvoj polovini juna u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS javilo troje pacijenata zbog ujeda otrovnica.

ciscenje-dvoriste
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Najnoviji takav slučaj desio se jučer u Rajlovcu, kada je jednu našu sugrađanku zmija ugrizla dok je radila u svom dvorištu. Ovu informaciju potvrdila nam je dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

– Pacijenticu iz Rajlovca zmija otrovnica ugrizla je za ruku. Također, 9. i 10. juna javila su nam se dvojica mlađih muškaraca zbog ugriza otrovnice. Apeliramo na građane da se paze. Pažnja, pažnja i opet pažnja, jer nam se ovo dešava u gradu i okolini – istaknula je Softić-Taljanović.

Sve troje pacijenata na vrijeme je primilo antitoksin protiv otrova zmija otrovnica te antibiotik i analgetik protiv bolova.

– Ugrizeni dio tijela potrebno je staviti u stanje mirovanja da otrov ne bi ubrzano cirkulirao. Ponovo skrećemo pažnju građanima, kada odlaze u prirodu, da se maksimalno zaštite i budu na oprezu. Prilikom radova u bašti trebaju nositi kvalitetne rukavice, obuću i odjeću – navela je Softić-Taljanović.

Izvor: Dnevni avaz

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo