Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Ljekari u Srbiji na posao čekaju i duže od šest godina

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Među visokoobrazovanim građanima Srbije u prosjeku najduže na posao čekaju ljekari opšte medicine, stomatolozi i stručnjaci poput organizatora automatske obrade podataka – i to duže od šest godina, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje /NSZ/.

Organizatori automatske obrade podataka na posao čekaju prosječno 6,5 godina, približno i ljekari opšte medicine, dok stomatolozi do prvog zaposlenja sačekaju 5,8 godina.

U Srbiji ima 769.546 nezaposlenih, od čega 27,2 odsto čine mladi, a od ukupnog broja nezaposlenih 78.000 su visokoobrazovani – tačnije 10,14 odsto.

Više od četiri godine nezaposleni su organizatori zaštite na radu, istoričari umjetnosti, inženjeri geologije, metalurgije, dok skoro četiri godine na posao čekaju politikolozi.

Među onima sa završenom srednjom školom, koji čine i najveći dio nezaposlenih, više od sedam godina bez posla su rukovaoci hemijskih uređaja i mašina, veterinarski laboranti, prodavci mješovite robe, prenose beogradski mediji.

Nešto manje od sedam godina u prosjeku zaposlenje čekaju oni koji se bave specifičnim zanimanjima, poput tehničara pletenja, predenja, kao i poštari.

Prema podacima NSZ, među svršenim srednjoškolcima u dužem vremenskom periodu bilježi se nešto veća potražnja za autotroničarima, mehatroničarima, knjigovođama i računovođama. Malo veća potražnja je zdravstvenih njegovateljica, medicinskih sestara, a traže se i kozmetičari.

Sa završenom višom školom i fakultetom najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, ljekari s odgovarajućim specijalizacijama – anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi, farmaceuti, te stručnjaci za finansije.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo