Utorak, 31 siječnja, 2023

Ljetovanje na Jadranu samo za one s dubljim džepom: Očekuje se da će ove sezone cijene rasti čak i preko 30 posto

Nemojte propustiti

Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu i turizmu, ali i u građevini, a fali i strukovnih obrtničkih zanimanja, rekao je za HRT Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

– Od 2016. godine oporavljamo se od ekonomske krize. Mi smo bili jedni od zadnjih u razvijenoj Europi koji su se kasno počeli oporavljati, i svi radnici kojih je tada bilo napretek otišli su trbuhom za kruhom. Sada smo došli u situaciju da imamo više radnih mjesta nego raspoloživih radnika. To je sustavan problem i mislim da neće biti brzo riješen, rekao je i dodao da u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo relativno dobro pripremljeni bez obzira na nedostatak domaće radne snage.

Osvrnuvši se na plaće, rekao je da je prosječna neto plaća konobara minimalno 1.000 eura, a kuhara 2.000 eura.

– Ako ćemo se usporediti s Balkanom, tu smo daleko napredniji, a ako se usporedimo s Njemačkom i Austrijom, onda zaostajemo 20-ak posto, rekao je Smolić.

Istaknuo je da svaki ozbiljan poslodavac koji gleda u budućnost mora cijeniti i poštovati radnika jer bez njih nema ni rezultata.

Kad je riječ o porastu cijena, rekao je da su ugostitelji i hotelijeri u bunilu.

– Cijene idu svaki dan gore i ne znam što i kako napraviti kako bi mogli sve pokriti i zatvoriti. Očekujem da će cijene rasti 30 posto, a možda i više, zaključio je Smolić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo