Utorak, 11 svibnja, 2021

Ljiljana Džafić: Žene su odgovornije u vožnji, vozački ispit polaže sve više žena sa 60 i više godina

Nemojte propustiti

U Bosni i Hercegovini je zabilježen porast broja ženskih vozača na cestama. Bilo da su u pitanju privatna vozila, taxiji, tramvaji ili autobusi, gdje je u prošlosti bila rijetkost sresti ženu za volanom, situacija se dosta promijenila.

I mada je kod nas još uvijek prisutan stereotip po kojem se žene smatraju nesigurnim, nepažljivim i nepouzdanim vozačima koji češće prouzrokuju nezgode u saobraćaju, i takvo mišljenje se danas dosta promijenilo nabolje.

– U posljednje tri godine mog rada i prakse žene čine 80 posto upisnika i polaznika naše auto škole. Mogu reći da su žene sigurno odgovornije i da im više radi savjest u vožnji. Mada ne treba generalizirati, jer kao i u svim stvarima sve je više individualno. Interesantno je da gospođe treće dobi dolaze kod nas da uče da voze, sa nekih 60 do 65 godina. Bile su jako dobre i bilo je zanimljivo raditi sa njima. Također, često nam dolaze dame koje nisu vozile po 15 ili 20 godina i sada su dobile želju da voze, te traže kondicione časove. Tako se i ti stari- novi vozači vraćaju na cestu- govori Ljiljana Džafić, instruktor vožnje u auto školi Exclusive Plus.

Foto: Privatni album

Kako kaže, nema razlike u obučavanju među spolovima. Prema svim polaznicima obuke ima isti odnos, a cilj je da bez presinga i frustracija usvoje bitno znanje i, prije svega, zavole vožnju i uživaju u njoj.

– Najbitnije je da ih prvo opustim i rasteretim, da ne postoji neki strah ili stres za volanom. Tu je, potom, plan i program koji se poštuje, tako da sa svima uspijevam naći „zajednički jezik“ i dobro se uklopimo. Žene malo više slušaju na časovima, dok su muškarci najčešće dosta sigurniji u sebe. No, sve se to sredinom obuke iskristališe. Žene također vole brzu vožnju kada se opuste, iako se to često vezuje za mušku populaciju- ističe Džafić koja je vozač već 11 godina.

Auto škola Exclusive Plus ima tri instruktora i četiri vozila, koja su sva tehnički ispravna i testirana. Već dugi niz godina u njoj zajedno rade isti instruktori i kolege, a zaposleni su, uz Džafić, i Adnan Čupar i Safet Borčilo. Exclusive Plus je prepoznatljivo ime u oblasti obuke za vozače, i već godinama uživa povjerenje u glavnom gradu BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Skandal u Beogradu užario region: Na svečanosti povodom Dana Evrope u prisustvu državnog vrha izvođene fašističke pjesme!

9. maja, u Beogradu je održana svečana akademija povodom Dana pobjede, kojoj je prisustvovao čitav srbijanski državni vrh. Svečana...

Možda vas zanima i ovo