Subota, 27 studenoga, 2021

Ljubav prema poslu pobijedila: Arhitektu gubitak vida nije zaustavio da stvara nove projekte

Nemojte propustiti

[wonderplugin_slider id=”412″]

Arhitekta Carlos Mourao Pereira (45) iz Lisabona, glavnog grada Portugala, uprkos tome što je izgubio vid u saobraćajnoj nesreći, nastavlja obavljati svoj poziv i projektirati, javlja Anadolu Agency (AA).

Pereira je kazao kako se od pete godine interesuje za visoke i velike zgrade. On dodaje da se do fakulteta bavio umjetnošću, a kasnije je pobijedila ljubav prema arhitekturi.

“Porodica je podržavala interesovanje za umjetnost, ali tokom studiranja i biranja zanimanja preporučili su mi da izaberem arhitekturu. Nakon završenog studija, odmah sam se počeo baviti projektiranjem, ali sam u nesreći koju sam doživio sa 35 godina, izgubio vid. U početku mi je bilo veoma teško, suočio sam se s različitim problemima”, kazao je Pereira.

On je naglasio kako arhitekturu sve više voli.

“Kada sam izgubio vid, mislio sam da je sve gotovo, ali sam zatim završio doktorski studij na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Lisabonu. Ono što sam radio koristeći oči, danas radim koristeći sluh i osjet. Naravno da arhitektura predstavlja dizajniranje i estetiku, ali ja sam nastavio obavljati svoj posao”, rekao je Pereira i dodao kako već deset godina uspješno projektuje uz pomoć maketa od tijesta.

Ipak, kako dodaje, njegov posao znatno je olakšan zahvaljujući asistentu.

On je studentima arhitekture preproručio da kada se budu profesionalno bavili arhitekturom, projektuju prostore u kojima će ljudima biti udobno.

Pereira je rekao kako mu je uzor osmanski graditelj Mimar Sinan, koji se smatra jednim od najvećih arhitekata u Evropi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo