Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Ljubić otkrio šta misli o Komšiću i njegovim šansama na izborima

Nemojte propustiti

Hrvatski narodni sabor (HNS) danas je u Mostaru održao 24. sjednicu Glavnog vijeća s fokusom na pitanja Ustava i Izbornog zakona BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić je ustvrdio da je odgovorno promišljanje o Bosni i Hercegovini izmjena Izbornog zakona.

“Glavno vijeće je razmotrilo nacrt rezolucije i pripremili smo nacrte amandmana koji će biti upućeni delegaciji BiH u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe s ciljem konsenzusa u okviru delegacije BiH. A ako ne, onda da se preko predstavnice HNS-a u delegaciji BiH u uputi Vijeću Europe”, kazao je Ljubić.

To je, kako je istaknuo, ono što je neophodno da bi se idući izbori u BiH, koji su planirani u oktobru ove godine, mogli održati.

U nacrtu rezolucije, kako je pojasnio Ljubić, pozivaju se politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava da bi se izbori mogli provesti temeljem presude Europskog suda u Strasbourgu.

„Nacrt rezolucije traži da se provede odluka Ustavnog suda iz decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH, temeljem apelacije, a to je tzv. slučaj Ljubić, prije sljedećih izbora 2018. godine. Ako se to ne desi, postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i državnom nivou”, izjavio je Ljubić.

On je istaknuo da HNS podržava promjene Ustava, ako su one moguće. Stav HNS-a je, kako je istaknuo, da kroz promjene Izbornog zakona treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH da bi se zadovoljio osnovni demokratski princip u BiH.

„Prema odluci Ustavnog suda, to znači implicitno, ako ne i eksplicitno da Ustavni sud glede Doma naroda u istu ravan stavlja i izbor članova Predsjedništva BiH. Forma se može naći da se neizravno kroz izmjene Izbornog zakona, ako ne bude moguća promjena Ustava, omogući kandidiranje predstavnika koji ne predstavljaju konstitutivne narode”, pojasnio je Ljubić.

Na upit novinara o najavljenoj kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Ljubić je kazao da ga to ne zabrinjava ni osobno ni kao predsjednika HNS-a, a da o tome nisu ni raspravljali na sjednici.

„Smatram da ćemo doći do izmjena Izbornog zakona koje će omogućiti i Hrvatima da su kao druga dva naroda u stanju kroz taj Izborni zakon prakticirati i unutarhrvatski politički pluralizam, a onda kad dođemo do takvih izmjena, nek’ se kandidira svatko tko smatra da ima šanse. Osobno smatram da on nema šanse čak i da ne dođe do izmjene Izbornog zakona“, poručio je Ljubić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo