Srijeda, 28 rujna, 2022

Lokalne vlasti ih stimulisale da s kotlova na ugalj pređu na pelet, a sada do peleta – teško

Autor:N1

Nemojte propustiti

Čini se da su u najnepovoljnijem položaju oni koji su planirali da se ove zime greju na pelet.

Iako je upravo zabranjen izvoz peleta i ograničena njegova cena na 320 evra po toni, građanima koji nabavljaju ogrev za zimu i trenutna cena predstavlja ogroman trošak. U Valjevu, gradu koji prednjači po visokom stepenu aerozagađenja u periodu grejne sezone, mnogi građani su sa uglja prešli na pelet, a sada strahuju da li će moći da ga kupe. Valjevci se žale da ne mogu da nabave – ni ugalj.

“Grejem se isključivo na drva. Cene su otišle u nebo, a Srbijašume selektivno prodaju ogrev. Sve je otišlo u nebo, cena proizvodnje, cena prevoza. Ove zime biće vrlo teško”.

“Ja se grejem na struju poslednjih 10 godina, na akumulacionu peć i za mene je to ubedljivo najpovoljnija varijanta”.

„Sve je skupo i preskupo! Ako se obistine najave o hladnoj zimi, biće strašno”.

“Koristiću struju, ali u toj meri da bude najmanja potrošnja”.

Ovako građani Valljeva komentarišu cijenu ogreva i predstojeću zimu.

Čini se, ipak, da su u najnepovoljnijem položaju oni koji su planirali da se ove zime greju na pelet. Takvih je u Valjevu veliki broj, jer je gradska uprava zbog visokog stepena aerozagađenja stimulisala sve one koji su individualne kotlove na ugalj i drva zamenili kotlovima na pelet.

Među njima je i Slavica Stepanović, profesorka u penziji. Ona smatra da su građani obmanuti jer je cena peleta neopravdano i neočekivano, nedostižna običnim građanima.

„Proivođači peleta, ili peletari su odjednom za ovu zimu najavili neopravdano jako visoke cene. Oni imaju monopol, a mi smo potrošači ucenjeni”, kaže Slavica Stepanović, profesorka u penziji.

Cena kubika drveta u slobodnoj prodaji doseže cenu, zavisno od kvaliteta, i do 12 hiljada dinara, tvrde sagovornici Infobiza.

U JP Srbijašume kubik je zvanično 4.580 dinara sa PDV-om.

Vlada je poslednjom uredbom dozvolila još 15 odsto povećanja na ovu cenu. Međutim, 25. jula obustavljena je dalja narudžbina dok se ugovorene količine ne isporuče.

Na drva po ovoj ceni retko ko da sme više računati.

Stovarište Trgo trans u Valjevu ugalj za svoje dugogodišnje potrošače sada nabavlja iz rudnika u Bosni i Crnoj Gori. Svaka isporuka, druga cena tvrdi za N1 Andrija Tadić, vlasnik “ Trgo – transa”.

„Na stovarištu imam bosanski, imam Banović, imam Kreku i nešto Pljevlja. Cene ne mogu da se uporede sa prošlogodišnjim jer ovaj ogrev je poskupeo od 50 do 80 odsto. Svaka isporuka je skuplja. Cenu mogu da formiram tek kad stigne ugalj na stovarište, tek tada možemo da vidimo gde smo“, kaže Andrija Tadić.

Tadić navodi da se na dugogodišnjeg snabdevača ugljem REIK Kolubaru više ne može računati.

On je prošlog avgusta na račun REIK-a uplatio novac za isporuku 400 hiljada tona uglja suve Kolubare, ali niti ima uglja, ni povraćaja uplaćenog novca.

„Imam ugovor sa REIK Kolubarom koji nije ispoštovan do kraja. Imam uplaćenih oko 400 tona od avgusta meseca, niti ima uglja, niti ima da vrate pare”, ističe Andrija Tadić.

Kako stvari stoje, ko preživi predstojeću zimu – pričaće.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Brajlović poručio Dodiku: Ne znamo baratati sa otrovima koji bi naškodili zdravlju, bujrum dođi da vidiš šta je čudo neviđeno

Dobro došao čovječe, ne brini, ne znamo baratati sa radio-aktivnim elementima poput polonija ili drugim otrovima koji bi naškodili...

Možda vas zanima i ovo