Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Lomas: Pomoći ćemo BiH na putu ka Evropskoj uniji

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Tokom prošle godine, nažalost, postignut je mali napredak u političkom i ekonomskom smislu u BiH. Nesuglasice političkih stranaka i nacionalizmom obojena retorika i dalje su važniji od bilo čega u BiH, a spremnost na postizanje kompromisa vrlo je mala.

Ovo je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” izjavila zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Jo Lomas, koja je preuzela rukovođenje Ambasadom u Sarajevu nakon odlaska ambasadora Nigela Caseya na novu dužnost.

– Istraživanja pokazuju da su građanima najvažnija radna mjesta, privreda i borba protiv korupcije, ali i da stranke ne rade na stvarnom rješavanju tih pitanja. Zaista, svjedočili smo situacijama u kojima su neki lideri spremni ugroziti finansijsku stabilnost entiteta da bi ostvarili svoje stranačke i lične interese, dok su drugi prijetili blokadom rada državnih institucija i demokratskih procesa da bi postigli uskogrudne ciljeve – rekla je Lomas.

Kada je u pitanju uloga međunarodne zajednice u BiH, kaže da se njen fokus s razlogom promijenio.

– Lideri u BiH nam govore da žele da se pridruže EU i zbog toga je Delegacija EU s Peterom Sorensenom na čelu ponudila podršku koja je potrebna jednoj zemlji koja teži pristupanju, a tokom dugog procesa potrebnog za ostvarenje tog cilja. Delegacija EU je ovdje da podrži proces pristupanja EU, a ne da prisiljava na to niti da se uključuje u svaku internu raspravu – kazala je ona.

Upozorila je da u kratkom vremenskom roku lideri u BiH moraju pokazati da su ozbiljni kada je riječ o članstvu u EU tako što će riješiti pitanje provođenja presude u slučaju “Sejdić-Finci”, postići sporazum u vezi s mehanizmom koordinacije s EU i dogovoriti državne strategije da bi osigurali da BiH može u potpunosti iskoristiti predpristupne fondove.

– Moraju, također, pokazati spremnost da zajednički rade na donošenju teških odluka u cilju postizanja sveobuhvatnije reforme potrebne za članstvo u EU i NATO – navela je Lomas.

Istaknula je da prioritet ostaje pružanje podrške BiH na putu ka njenom članstvu u EU i NATO, što će po sebi doprinijeti jačanju sigurnosti i stabilnosti BiH, rastu privrede i vladavini prava. Važno je da se rad na ovim važnim pitanjima ne zaustavi tokom izborne godine.

– U ovoj izbornoj godini pružat ćemo podršku radu lokalnih i međunarodnih organizacija da bismo osigurali da se izbori održe u skladu s međunarodnim standardima. Nadamo se da će se stranke usmjeriti na pitanja do kojih je građanima zaista stalo, a ne oslanjati se na nacionalističku retoriku koja nikome ne pomaže. Također se nadamo da će građani BiH jasno reći svojim vođama kakve rezultate očekuju od njih – poručila je.

Prema informacijama Centralne banke BiH, vrijednost britanskih investicija u BiH u 2012. godini iznosila je 51 milion KM ili 0,5 posto od ukupnog iznosa direktnih stranih investicija u BiH.

– Mi vjerujemo da BiH ima puno više potencijala za ekonomski rast i puno više za ponuditi stranim investitorima. Ali velikom broju britanskih firmi još nedostaje povjerenje u ovo tržište u smislu ulaganja. Izazovi su slični onima na koje nailaze i domaće kompanije, tako da nam je u zajedničkom interesu da se poslovno okružje u BiH poboljša. Bilo bi dobro kada bi se administrativne procedure pojednostavile, kada bi regulative bile efikasnije, a transparentnost u sektoru javnih nabavki poboljšana. Također, potreban je sistem obrazovanja koji bolje priprema mlade ljude za tržište rada, kao i fleksibilniji zakoni o radu – zaključila je Lomas.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo