Subota, 22 siječnja, 2022

Loša slika Sarajeva odlazi u svijet: Lopovi ukrali novčanik gošći iz Turske

Nemojte propustiti

Lošu sliku iz naše metropole sa sobom će ove godine zasigurno ponijeti gošća iz Turske kojoj su tokom razgledanja grada i kulturno-historijskih znamenitosti džeparoši jučer ukrali novčanik s dokumentima. Da stvar bude gora, u našem gradu još ne postoji biro za izgubljene stvari, pa je pomoć morala potražiti u prostorijama turističkog info-centra.

Foto: Arhiv– Turisti nam se najviše žale na krađe koje im upropaste odmor. I to je, zaista, ona ružnija slika Sarajeva. Najveći problem imamo kada im ukradu pasoše i bankovne kartice, jer ljudi ne znaju kako da se vrate kući – kazala je Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice KS.

S druge strane, mnogo je onih koji su očarani ljepotom Starog Grada i Baščaršije, po kojoj smo prepoznatljivi u svijetu.

– Prema povratnim informacijama koje dobivamo od turista, najviše im se dopada to što mogu na jednom mjestu obići džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu. Naš grad živi 24 sata dnevno dok traju “Baščaršijske noći” i SFF. I praksa je pokazala da kulturni događaji najviše privlače goste i zato ih treba biti što više – ističe Hadžiefendić-Mešić.

Prema njenim riječima, ove godine najbrojniji su gosti iz Hrvatske, Njemačke, Francuske, Italije…

– Najviše interesiranja za ljepote Sarajeva i njegovu okolicu pokazuju Kuvajćani. Njih zanimaju raftinzi, tradicionalna jela i prirodni seoski ambijent, gdje mogu vidjeti kokoši, krave i život seljaka. Neizostavni su im obilasci Jajca, Travnika, Mostara – istakla je Hadžiefendić-Mešić.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo