Subota, 25 rujna, 2021

Loša vijest za kupce na internetu: Uvodi se PDV i za jeftine paketiće iz Kine

Nemojte propustiti

Europska komisija s početkom sljedeće godine uvodi porez na dodanu vrijednost za pošiljke izvan Europske unije naručene putem interneta, vrijednosti do 22 eura (cca 165 kuna), koje su do sada bile izuzete od oporezivanja. Najviše takvih pošiljaka stiže iz Kine i SAD-a.
Dio je to većeg paketa mjera za poboljšanje sustava PDV-a i njegove naplate.

Zemlje članice EU-a prema procjenama koje je iznijela Europska komisija godišnje gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrijednosti, a do 2020. godine ta bi se brojka popela na sedam milijardi eura.

Čak 65 posto pošiljki koje stižu izvan EU-a bez PDV-a

Analiza stvarnih kupnji putem interneta pokazala je da čak 65 posto pošiljki iz ”trećih zemalja”, odnosno nečlanica EU-a, nije bilo oporezovano. Također, procjenjuje se da oko 25 milijardi eura trgovine sa zemljama izvan EU-a nije obuhvaćeno porezom na dodanu vrijednost.

Europska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu eura PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrijednosti.

Naime, primijećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrijednosti, do 22 eura, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Europska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija .

Uvest će se i pravilo prema kojem će velike platforme za online kupnju biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni izvan Europske unije.

To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se nerijetko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Europske unije, piše index.hr

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo