Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Loše vijesti stižu iz Slovenije, razmatra se novo pooštravanje mjera

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Slovenska vlada u srijedu je potvrdila da su u 24 sata potvrđene 73 nove zaraze, što je zabrinjavajuće jer je to rast infekcija od 55 posto u odnosu na stanje od prije sedam dana.

Ponovni rast dnevnih zaraza, nedovoljna procijepljenost, zaraznija delta varijanta, te veća mobilnost ljudi tokom ljetnih mjeseci, razlozi su zbog kojih Slovenija razmišlja o ponovnom zaoštravanju mjera protiv epidemije covida-19.

Jasno je što nas čeka idućih sedmica i mjeseci ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost. Više nemamo izgovora jer je cjepiva dovoljno, kazao je nakon sastanka s epidemiolozima premijer Janez Janša, dodavši da za širenje i rast zaraza više ne treba kriviti niti vladu i liječnike ili Europsku uniju i znanost nego je odgovornost na svakom pojedincu da se cijepi.

Janša je upozorio da bi predviđeni veliki ekonomski rast i oporavak, uz velike planirane investicije iz europskih fondova, mogli biti ugroženi ako zbog mogućeg novog vala dođe do novog lockdowna.

Ako se budemo bavili novim zatvaranjima, nećemo iskoristiti prilike koje nam se pružaju, upozorio je slovenski premijer.

Situacija u svijetu se pogoršava i idemo prema novom epidemijskom valu, kazao je u srijedu nakon sastanka s premijerom i ministrom zdravstva Janezom Poklukarom ravnatelj slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Po njegovim je riječima potrebno stalno upozoravati na opasnost od delta soja koronavirusa koji je mnogo zarazniji od onoga koji je prošle godine izazvao drugi jesenski val.

“Zato je potrebno zaoštriti samozaštitne mjere koje se tiču nošenja maski, dezinficiranja, prozračivanja prostorija itd, kazao je Krek nakon sastanka, upozorivši da je kampanju cijepljenja potrebno ubrzati jer cijepljenje štiti od težeg tijeka bolesti i smrtnog ishoda.

“Cjepivo štiti od smrti i hospitalizacije na intenzivnom odjelu, cjepiva je dovoljno, ako se cijepimo nećemo na jesen imati mrtve, kazao je direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje.

Ministar zdravstva Poklukar kazao je da je ovaj tjedan u Sloveniji već bilo potvrđeno 70 slučajeva zaraznije delta varijante koronavirusa, zbog čega je potreban poseban oprez jer se zaraza tim sojem brže prenosi, pa treba biti oprezan i prilikom turističkih putovanja u inozemstvo i izbjegavati masovnija druženja bez kontrole.

Kako prenose slovenski mediji, vlada nije zadovoljna dosadašnjim odazivom na cijepljenje, a da bi se postigla potrebna procijepljenost stanovništva na jesen navodi da bi u iduće dva mjeseca trebalo cijepiti još najmanje 200.000 ljudi.

Slovenska vlada u srijedu je potvrdila da su u 24 sata potvrđene 73 nove zaraze, što je zabrinjavajuće jer je to rast infekcija od 55 posto u odnosu na stanje od prije tjedan dana.

Udvostručen je udio pozitivnih testova – sada iznosi 3,5 posto, a procjena je da je u zemlji još 427 aktivnih slučajeva. Incidencija slučajeva zaraza na sto tisuća stanovnika iznosi 19 u proteklom 14-dnevnom razdoblju, prenosi Hina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Magoda: Zbog nedostatka stikera za vize ugrožen dolazak 10.000 turista iz zemalja Zaljeva

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda upozorava da je zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen progres i realan cilj...

Možda vas zanima i ovo