Utorak, 6 prosinca, 2022

Loše vijesti za sve koji planiraju grijati domove na struju: Ko se bude u BiH grijao na električnu energiju morat će plaćati ekonomsku cijenu

Autor:Fena

Nemojte propustiti

– To ne mora značiti poskupljenje za kategorije koje troše, recimo do 300 kilovat-sati. Za njih može ostati ista, pa čak i niža cijena, ali oni koji budu trošili električnu energiju za grijanje morat će plaćati ekonomsku cijenu

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRE) Edhem Bičakčić izjavio je kako Bosnu i Hercegovinu u 2023. godini očekuje usklađivanje cijena električne energije.

– BiH ima dovoljne kapacitete da proizvede električne energije za sve svoje potrebe, uključujući i pojačano korištenje struje za grijanje. Za ovu godinu to je i najrentabilnije, ali dugoročno tako neće moći ostati. Morat će se slijediti tržišni trendovi, jer će izvoz (električne energije) biti zamijenjen domaćom potrošnjom koja nije tarifno regulirana – kazao je Bičakčić u razgovoru za Fenu uoči otvaranja Trećeg savjetovanja Bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED.

Bičakčić je dodao kako to nužno vodi ka usklađivanju cijena električne energije s tržištem.

Edhem Bičakčić, Foto: Fena

– To ne mora značiti poskupljenje za kategorije koje troše, recimo do 300 kilovat-sati. Za njih može ostati ista, pa čak i niža cijena, ali oni koji budu trošili električnu energiju za grijanje morat će plaćati ekonomsku cijenu, a ta cijena je značajno veća od sadašnje – smatra Bičakčić.

Po riječima predsjednika Bosanskohercegovačkog ogranka CIRED-a Drage Bage na mostarskom savjetovanju bit će prezentirano više od 60 referata od 140 domaćih i inozemnih autora. Ti znanstveni i stručni radovi obradit će teme koje se tiču distribucijske mreže, pametne mreže, distribuiranih izvora električne energije i razvoja tržišta.

– Ovi stručni radovi moraju odgovoriti na pitanja koja su vezana za distribucijski sistem, a vidimo koji je značaj energetike i elektroenergetike u današnjem svijetu. Primjenom novih tehnologija distribucijski sistem postaje autonomni, zasebni i aktivni dio elektroenergetskog sistema, i ne može se više tretirati samo kao varijabla prenosnog sistema – istaknuo je Bago.

Dodao je kako je budućnost u integriranoj pametnoj mreži koja će moći prihvatiti svu intermitentnost obnovljivih izvora energije i sve učestaliju pojavu dvostranih tokova električne energije u distribucijskom dijelu elektroenergetskog sistema.

– Moram naglasiti kako je danas sve više elemenata elektroenergetskog sistema koji istovremeno mogu proizvoditi, trošiti, pohranjivati i prodavati električnu energiju, i to ovaj dio sistema čini posebno kompleksnim i posebno decentraliziranim. Evropski operatori distributivnog sistema napravili su studiju koja predviđa do 2030. godine više od 100 milijardi eura ulaganja u modernizaciju infrastrukture unutar redistribucijskog sistema – kazao je Bago.

Organizator mostarskog savjetovanja očekuje sudjelovanje oko 300 stručnjaka, znanstvenika i poslovnih ljudi iz zemlje i svijeta.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo