Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Loše vijesti za vozače: Od danas poskupljuje registracija vozila

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

U osiguravajućim društvima oštro demantuju da će vlasnici vozila, koji prvi put registruju vozilo zbog poskupljenja premije osiguranja plaćati do 200 maraka skuplju registraciju.

Od danas u Republici Srpskoj skuplja registracija vozila. Premija osiguranja bit će skuplja za 18 posto, a ukupni troškovi registracije osam posto. Dok osiguravajuća društva novi cjenovnik pravdaju inflacijom, vozači nezadovoljni zbog novog udara na kućne budžete, piše BHRT.

Vijest, koja nije obradovala vozače u Republici Srpskoj, je od danas skuplja registracija automobila. Vozači smatraju da je poskupljenje polise za 18 posto, a ukupne registracije za osam posto neopravdano.

Inflacija je zahvatila sve sektore, pa i tržište osiguranja. Porasle su cijene usluga automehaničara i rezervnih dijelova i da bismo mogli plaćati odštetne zahtjeve morali smo podići cijenu premije autoodgovornosti, kaže predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske. Polisa osiguranja čini 40 odsto u strukturi cijene ukupne registracije, a ostalo su doprinosi vodoprivredi, Auto-moto savezu, Željeznicama, porez na upotrebu motornog vozila i ostale takse.

„Ako je bila registracija 450 maraka, od toga je polisa osiguranja 200, znači da će skočiti za 18 posto, što je nekih 30 i nešto maraka. Ovo je bio minimalan zahtjev za korekciju da bi društva mogla adekvatno isplaćivati štete svojim osiguranicima“, kaže Bojan Popović iz Skupštine Udruženja osiguravajućih društava.

U osiguravajućim društvima oštro demantuju da će vlasnici vozila, koji prvi put registruju vozilo zbog poskupljenja premije osiguranja plaćati do 200 maraka skuplju registraciju. Podsjećaju da oni po postojećem tarifnom sistemu plaćaju više od vlasnika automobila,koji su stekli pravo na popuste.

„Poskupljenje od 18 odsto premijskog dijela odnosi se na sve. Vozač koji prvi put registruje vozilo, danas i sutra kad stupi na snagu poskupljenje, ista je razlika ostala u cijeni kako danas tako i sutra“, kaže Borislav Doder, član jednog osiguravajućeg društva.

U Republici Srpskoj se godišnje registruje 460.000 vozila. Prema odluci Vlade Republike Srpske, od 1. marta se prilikom registracije putničkih vozila plaćaju 12 umjesto devet maraka Auto-moto savezu Republike Srpske, koji će od toga profitirati oko 1,4 miliona marka godišnje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo