Subota, 18 rujna, 2021

Lovci na Romaniji prvi put ubili ovu životinju: “Ovo je veoma rijetka pojava”

Nemojte propustiti

Članovi Lovačkog udruženja “Glasinac” Sokolac, grupe Bukovača, nedavno su u blizini Sokoca ustrijelili šakala, što je prvi put službeno potvrđeno na ovim prostorima.

Sekretar Lovačkog udruženja “Glasinac” Bojan Čortan rekao je da je šakal na području Romanije veoma rijetka pojava, jer živi u nižim predjelima, pa lovci pretpostavljaju da se na ovoj planini može naći samo kada zaluta.

On je dodao da je šakala u redovnom lovu ustrijelio član lovačke grupe “Bukovača” Boško Kovačević.

“I ranije je, prema priči lovaca, bilo slučajeva ulova šakala, ali ovaj put nam je to i potvrđeno na osnovu fotografija koje smo poslali na Biološki fakultet u Beogradu. Poslali smo i uzorak ustrijeljene životinje i sada očekujemo genetsku analizu”, rekao je Čortan.

Kako je šakalu jedini prirodni neprijatelj vuk, dodao je on, moglo bi, u slučaju smanjenja broja vukova, doći do ekspanzije šakala.

Čortan je napomenuo da je nepoznati vozač jutros na dionici puta Sokolac-Knežina, u predjelu brda Maluš, automobilom usmrtio vučicu koja je, kako se pretpostavlja, u skoku pokušala preći sa jedne na drugu stranu puta.

On je rekao da su to zapisnički konstatovali članovi lovačkog udruženja, te da su preduzete sve zakonom predviđenje mjere na uklanjanju tijela ženke vuka sa puta.

Prema njegovim riječima, prošle godine je na području opštine Sokolac primijećen manji broj vukova od uobičajenog, a sada se pojavljuju u broju koji nije alarmantan.

On napominje da je prošle godine u lovištu “Glasinac” bilo više medvjeda nego u prethodnom periodu.

Čortan ističe da ovo lovište raspolaže sa nekoliko stotina otvorenih zasjeda i otvorenih čeka i jednom visokom zatvorenom čekom, na koju mogu doći “komercijalni” lovci.

“Naš gost, lovac Drago Kafadar iz Viteza u oktobru prošle godine svečano je otvorio našu prvu komercijalnu čeku i odstrijelio jednog medvjeda u našem lovištu”, kaže sekretar Lovačkog udruženja na Sokocu.

On podsjeća da komercijalni lovci koji uplate ulaz na lovište “Glasinac” sve vrijeme boravka imaju stručnog pratioca koji je odgovoran za sve što se tom prilikom dešava.

Čortan je podsjetio da Lovačko udruženje “Glasinac” na Sokocu gaji prijateljske veze i saradnju sa Lovačkim društvom “Lazarevo”, iz istoimenog mejsta kod Zrenjanina.

“Nedavno je kod nas gostovalo 12 lovaca iz Lazareva u lovu pogonom na divlje svinje, u kome je odstrijeljeno sedam svinja, a desetak lovaca sa Sokoca gostovalo je u novembru na otvoru lova na zeca i fazana u Lazarevu, što je jedan od dobrih primjera njegovanja prijateljstva među ljudima”, istakao je on.

Lovačko udruženje “Glasinac” postoji više od četiri decenije i sada broji oko 200 članova koje čine redovni lovci, pomažući i članovi podmlatka.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora društva razgovaraće se i o prijemu novih lovaca u članstvo.

Ovom društvu je, prije dvije godine, sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” dalo na upravljanje lovište “Glasinac”.

U Lovačkom udruženju ističu da imaju veoma dobru saradnju sa Radnom jedinicom “Lov” sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija”, koja upravlja sa Privrednim lovištem “Sokolac” i Posebnim lovištem “Romanija”, u koja ne ulaze članovi Lovačkog udruženja “Glasinac”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo