Subota, 27 studenoga, 2021

Lukač: Grupe iz FBiH, Srbije i Hrvatske dolaze na proteste, bit će praćeni

Nemojte propustiti

Povodom sutrašnjih skupova vladajućih struktura i opozicije u Banjaluci, konferenciju za medije održao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

“Oba skupa do sada su dobila odobrenja iz razloga što su odradili sve u skladu sa zakonom, prijavili skupove i dobili odobrenja od MUP-a RS sa ograničenjem kretanja”, kazao je Lukač.

Dodao je da sa više strana postoje tenzije i grupe koje su spremne “izazvati nerede”.

Imamo informacije da opozicija šalje 100-150 autobusa, a “pozicija” 150-200 autobusa na proteste u Banjaluci.

“Sa više strana postoje tenzije, grupe i pojedinci koje su spremne da izazovu nerede po Banjaluci. Zato ne možemo dozovoliti bilo kakvu šetnju po gradu, susret skupova i eventualne sukobe. Policija je dovoljno sposobna da organizuje velike skupove i održi ih u miru, ali ne možemo dozvoliti iz razloga ako dođe do sukoba 10.000 na 10.000 ljudi, jer 2.000 policajaca ne može spriječiti sukob. Grad Banjaluka nikad nije trpio da dopusti bilo kome da bilo šta uništava i pali, a građani ni sada nisu spremni na takav scenario i neće dozvoliti da neko tako nešto uradi”.

Lukač je kazao da poziva sve sa dobrim namjerama da dođu u Banjaluku.

“Svi koji dolaze u Banjaluku pozivam ih da dođu s dobrim namjerama, a ne sa ciljem rušenja. Imamo mnogo informacija da su u Banjaluku spremne doći grupe i pojedinci upravo sa takvim namjerama. Ko god pokuša napasti policiju, policija će iskoristiti zakonska ovlaštenja i privesti i sankcionisati svakog ko na bilo koji način prekrši zakon”.

“Pozivam narod da bude na strani policije, jer ova policija je uvijek bila na strani naroda i radila sve za zaštitu naroda”, dodao je.

Također, Dragan Lukač je poručio da bilo kakva promjena trase grupa koje će se sutra okupiti neće biti dozvoljena.

“Bilo koja promjena trase neće biti dozvoljena. Imamo informacije o dolasku grupa iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske. Mnoge smo identifikovali, a na ulazu u BiH će njihovo kretanje biti evidentirano i praćeno”.

“Policija će na više mjesta kontrolisati i usmjeravati saobraćaj i biće postavljenje prepreke u vidu ograda u cilju razdvajanja skupova u vidu jedne tampon zone, gdje ćemo spriječiti da se susretnu ljudi koji dolaze na oba skupa kako bi se izbjegle nemile scene”.

Lukač je još jednom pozvao i pozorio sve da “ne idu protiv policije”.

“Razmatrali smo i mogućnost otkazivanja i zabrane skupova, ali slušajući naše političare i njihove argumente, nismo htjeli da nikoga spriječimo u iznošenju svojih demokratskih prava”, poručio je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo