Petak, 24 ožujka, 2023

Lukašenko upozorio što bi moglo izazvati treći svjetski rat: “Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta”

Nemojte propustiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije da bi svako strano uplitanje u “rusku vojnu operaciju” odmah izazvalo ruski odgovor

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati treći svjetski rat.

Lukašenko, koji je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu, rekao je da će, ako se prihvati prijedlog Poljske, to značiti – treći svjetski rat.

“Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta”, rekao je Lukašenko, prenosi The Guardian.

Podsjetimo, prošle sedmice je čelnik poljske vladajuće stranke rekao da bi u Ukrajinu trebalo poslati međunarodnu mirovnu misiju i dati joj sredstva za odbranu.

Nekoliko zapadnih zemalja reklo je da neće rasporediti svoje trupe u Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije da bi svako strano uplitanje u “rusku vojnu operaciju” odmah izazvalo ruski odgovor, a svoj komentar na poljski prijedlog dao je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da “bi to bila vrlo nepromišljena i iznimno opasna odluka”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo