Utorak, 15 lipnja, 2021

Luksemburg: Premijer podnio ostavku

Nemojte propustiti

Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer koji je s 18 godina na toj dužnosti bio najdugovječniji evropski predsjednik vlade, bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije izašli socijalisti zbog skandala povezanog s tajnim službama i prisluškivanjem.

premijer-luksemburgNakon što su socijalisti uložili zahtjev kojim traže raspuštanje Zastupničkog doma i održavanje prijevremenih izbora u roku od tri mjeseca, Juncker je objavio kako će u četvrtak ujutro nakon sjednice vlade Velikom vojvodi predati ostavku na premijersku dužnost.

– Sazvao sam sjednicu vlade i tad ću službeno podnijeti ostavku vlade Velikom vojvodi – rekao je Juncker pred zastupnicima nakon sedmosatne rasprave, zaključivši da “većina zastupnika želi prijevremene izbore”.

– Premijer mora preuzeti odgovornost, ne zato što je nepošten ili nesposoban, nego i ako je napravio loš izbor – kazao je tokom rasprave predsjednik socijalista Alex Bodry, prenosi agencija Hina.

U decembru prošle godine osnovana je parlamentarna istražna komisija nakon otkrića nepravilnosti i malverzacija koje je od 2004. do 2009. godine počinila luksemburška obavještajna služba, koja je pod nadzorom premijera.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo