Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Mađarska: Novi dokazi o osumnjičenom nacisti

Nemojte propustiti

Centar Simon Wiesenthal tvrdi da je Mađar Laszlo Csatary (97) učestvovao u deportacijama više hiljada Jevreja 1944.

Foto: Zuroff je apelirao na mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Csataryja, pokrenutu 2011.

Centar Simon Wiesenthal, jevrejska organizacija za ljudska prava, saopćila je da je predočila „nove dokaze“ mađarskim vlastima o Laszlu Csataryju, kojeg ova grupa smatra najtraženijim nacističkim osumnjičenikom.

Historičar Efraim Zuroff je prošle sedmice  „dostavio nove dokaze tužiteljima u Budimpešti o zločinima koje je tokom Drugog svjetskog rata počinio osumnjičenik br. 1, Laszlo Csatary“, kojeg Centar tereti za saučesništvo u ubistvima 15.700 Jevreja.

Prema tvrdnjama Centra, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, vjeruje se da Csatary živi u Mađarskoj.

Centar navodi da ima dokaze „koji ukazuju na Csataryjevu ključnu ulogu u deportaciji skoro 300 Jevreja iz slovačkog grada  Kosice u Kamenetz-Podolsk u Ukrajini, gdje su skoro svi ubijeni u ljeto 1941“.

Centar je zatražio od mađarskih tužitelja da sude Csataryju (97), zbog djela koja je navodno počinio tokom Drugog svjetskog rata kao mađarski visoki policijski oficir u gradu Kosice, koji je u to vrijeme pripadao Mađarskoj.

Istraga pokrenuta 2011.

„Novi dokazi osnažuju već snažan slučaj protiv Csataryja i dodatni su dokaz našeg insistiranja da on treba odgovarati za zločine koje je počinio“, kazao je Zuroff u saopćenju.

„Proteklo vrijeme ni na koji način ne umanjuje njegovu krivicu i starost ne treba biti zaštita za počinioce holokausta“, dodao je on.

Zuroff je apelirao na mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Csataryja, koja je pokrenuta septembra 2011.

Policija je otvorila istragu nakon što je Zuroff mađarskim vlastima dostavio dokaze o osumnjičenikovoj navodnoj  adresi u Budimpešti, kao i informacije o tome da je, kao policajac, učestvovao u deportacijama nekoliko hiljada Jevreja iz Kosica i okoline u koncentracioni logor Auschwitz u proljeće 1944.

Prema navodima Centra, Csatary je snimljen u Budimpešti u septembru prošle godine.

On je pronađen nakon što je neimenovana osoba otkrila njegovu lokaciju, za što je nagrađena sa 25,000 dolara, „što je nagrada koju dajemo za informacije koje pomažu pri pronalaženju nacističkih zločinaca“, kazao je Zuroff za AFP.

Pomoćnik mađarskog državnog tužioca Jeno Varga kazao je da je istraga u toku.

„Ured tužitelja razmotrit će primljene informacije“, kazao je on.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Evo gdje se pasoš BiH nalazi na listi najmoćnijih na svijetu

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno da...

Možda vas zanima i ovo