Utorak, 2 ožujka, 2021

Mađarska: Novi dokazi o osumnjičenom nacisti

Nemojte propustiti

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Centar Simon Wiesenthal tvrdi da je Mađar Laszlo Csatary (97) učestvovao u deportacijama više hiljada Jevreja 1944.

Foto: Zuroff je apelirao na mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Csataryja, pokrenutu 2011.

Centar Simon Wiesenthal, jevrejska organizacija za ljudska prava, saopćila je da je predočila „nove dokaze“ mađarskim vlastima o Laszlu Csataryju, kojeg ova grupa smatra najtraženijim nacističkim osumnjičenikom.

Historičar Efraim Zuroff je prošle sedmice  „dostavio nove dokaze tužiteljima u Budimpešti o zločinima koje je tokom Drugog svjetskog rata počinio osumnjičenik br. 1, Laszlo Csatary“, kojeg Centar tereti za saučesništvo u ubistvima 15.700 Jevreja.

Prema tvrdnjama Centra, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, vjeruje se da Csatary živi u Mađarskoj.

Centar navodi da ima dokaze „koji ukazuju na Csataryjevu ključnu ulogu u deportaciji skoro 300 Jevreja iz slovačkog grada  Kosice u Kamenetz-Podolsk u Ukrajini, gdje su skoro svi ubijeni u ljeto 1941“.

Centar je zatražio od mađarskih tužitelja da sude Csataryju (97), zbog djela koja je navodno počinio tokom Drugog svjetskog rata kao mađarski visoki policijski oficir u gradu Kosice, koji je u to vrijeme pripadao Mađarskoj.

Istraga pokrenuta 2011.

„Novi dokazi osnažuju već snažan slučaj protiv Csataryja i dodatni su dokaz našeg insistiranja da on treba odgovarati za zločine koje je počinio“, kazao je Zuroff u saopćenju.

„Proteklo vrijeme ni na koji način ne umanjuje njegovu krivicu i starost ne treba biti zaštita za počinioce holokausta“, dodao je on.

Zuroff je apelirao na mađarske vlasti da ubrzaju istragu protiv Csataryja, koja je pokrenuta septembra 2011.

Policija je otvorila istragu nakon što je Zuroff mađarskim vlastima dostavio dokaze o osumnjičenikovoj navodnoj  adresi u Budimpešti, kao i informacije o tome da je, kao policajac, učestvovao u deportacijama nekoliko hiljada Jevreja iz Kosica i okoline u koncentracioni logor Auschwitz u proljeće 1944.

Prema navodima Centra, Csatary je snimljen u Budimpešti u septembru prošle godine.

On je pronađen nakon što je neimenovana osoba otkrila njegovu lokaciju, za što je nagrađena sa 25,000 dolara, „što je nagrada koju dajemo za informacije koje pomažu pri pronalaženju nacističkih zločinaca“, kazao je Zuroff za AFP.

Pomoćnik mađarskog državnog tužioca Jeno Varga kazao je da je istraga u toku.

„Ured tužitelja razmotrit će primljene informacije“, kazao je on.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Srbiji predloženo novo zaključavanje i policijski čas

Član Kriznog štaba Srbije je novinarima poručio da će se u narednim danima Krizni štab ponovo sastati kako bi...

Možda vas zanima i ovo