Subota, 1 listopada, 2022

Mađarski ministar oduševio Putina: „Zamrzavanje cijena ruskog plina bilo bi protiv europskih interesa…“

Nemojte propustiti

Gazprom je u augustu počeo povećavati isporuku Mađarskoj, uz već ranije dogovorenu isporuku plinovodom Turkstream. Mađarska uvozom iz Rusije pokriva većinu svojih potreba za naftom i plinom.

Prijedlog o zamrzavanju cijene ruskog plina protivan je europskim i mađarskim interesima, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uoči hitnog sastanka ministara energetike Europske unije.

Szijjarto, koji se sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi u julu i tražio 700 miliona kubičnih metara plina povrh postojećeg dugoročnog ugovora o opskrbi, rekao je da bi predloženo zamrzavanje cijene ruskog plina izazvalo trenutni prekid isporuke plina Europi.

Gazprom je u augustu počeo povećavati isporuku Mađarskoj, uz već ranije dogovorenu isporuku plinovodom Turkstream. Mađarska uvozom iz Rusije pokriva većinu svojih potreba za naftom i plinom.

Ministri energetike EU trebali bi u petak raspravljati o načinima da se obuzdaju cijene energije koje su porasle pošto je Rusija zaustavila većinu dotoka plina u Europu kao odgovor na europske sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Plan kojim bi se ograničila cijena isključivo za ruski plin koji dolazi plinovodima u potpunosti je protiv europskih i mađarskih interesa”, rekao je Szijjarto u videu objavljenom na Facebooku.

“Ako bi se cijene ograničile isključivo za ruski plin, to bi očito dovelo do trenutnog prekida opskrbe ruskim plinom. Nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to shvatilo”, rekao je mađarski ministar.

“Opskrba plinom nije ideološko i političko pitanje”

Češka, koja pomaže usmjeravati rasprave kao zemlja predsjedateljica Unijom, rekla je da želi ukloniti zamrzavanje cijena ruskog plina s dnevnog reda sastanka.

“Ujutro ćemo dati sve od sebe da Bruxelles konačno shvati da opskrba plinom nije ideološko ili političko pitanje, već tvrdokorna fizička stvarnost”, rekao je Szijjarto.

Mađarska je oštro kritizirala sankcije EU Rusiji zbog njezine invazije na susjednu Ukrajinu. Budimpešta smatra da potezi EU nisu uspjeli značajnije oslabiti Moskvu, dok su riskirali razaranje europskog gospodarstva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo