Subota, 16 listopada, 2021

Maduro: Venecuela će dati politički azil Snowdenu

Nemojte propustiti

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u srijedu da će njegova zemlja “skoro sigurno” dati politički azil Edwardu Snowdenu, američkom informatičaru kojeg je Washington optužio za špijunažu, ako on to zatraži.

E. Snowden (Foto: Reuters)
E. Snowden (Foto: Reuters)

– Ako on to bude zatražio, mi ćemo razmisliti i gotovo je sigurno da ćemo mu dati politički azil koji je propis međunarodnog humanitarnog prava za zaštitu progonjenih osoba – izjavio je predsjednik podsjetivši da Ekvador upravo razmatra njegov zahtjev, javlja agencija AFP.

Ekvador je u srijedu demantirao da je Snowdenu izdao dokument koji mu omogućava da putuje i da nije riješio njegov zahtjev za azil.

Sjedinjene Američke Države su poništile Snowdenov pasoš, optužili ga za špijuniranje i zatržili njegovo izručenje. Mladi čovjek, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu, predao je zahtjev za politički azil na Islandu i u Ekvadoru.

Rusija je ponovila u srijedu da je nikakva “prijetnja” SAD-a neće prisiliti da izruči Edwarda Snowdena i da on ima “pravo” napustiti trazitnu zonu kako bi išao “kamo želi”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo