Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Mafijaški klanovi unajmljuju plaćene ubice iz BiH: “Najprljavije poslove obave najčišće”

Nemojte propustiti

U sukobima klanova koji su proteklih godina dostigli usijanje na našim prostorima, ali i u regionu, velike kriminalne grupe sve češće angažuju plaćenike iz Bosne i Hercegovine kako bi izvršili likvidacije za njih. Razlog tome, tvrde stručnjaci, svakako je iskustvo stečeno na ratištu, ali i samački način života koje ovakve osobe vode.

Ovakav manir specifičan je posebno za crnogorske klanove, kavački i škaljarski, čije likvidacije nekoliko godina unazad odnose na desetine života. Tome u prilog govori i nedavno hapšenje u beogradskom hotelu “Kraun plaza” (nekadašnji “Interkontinental”), kada su privedeni N. M. (35), M. M. (27) i B. A. (35), sva trojica iz Podgorice, kao i Siniša K. (42) iz Banje Luke.

Mediji su prenijeli da je riječ o Nemanji M. (35), Miljanu M. (27) i Bojanu A. (35), koji su bili u društvu sa Sinišom K. (42) iz BiH. Zanimljivo je da su svi privedeni odranije poznati policiji u Srbiji i regionu, te da je na krovu hotela pronađen prištolj za koji se sumnja da pripada njima, piše Blic.

Tragovi pronađeni prilikom hapšenja ovih bezbjednosno interesantnih osoba ukazuju na to da se u Beogradu pripremala likvidacija, što zasad nije zvanično potvrđeno. Posebno je interesantna činjenica da je uhapšen i Banjalučanin, a od ranije je poznato da se kavčani i škaljarci služe plaćenicima upravo iz Bosne i Hercegovine, kako bi za njih odradili prljav posao.

Interesantno je da Siniša K. nije ni prvi državljanin BiH, a ni prvi Banjalučanin koji je uhapšen zbog saradnje sa klanovima iz Kotora. Naime, austrijska policija uhapsila je Banjalučanina Srđana Popovića zbog droge, ali je ustanovljeno da za njim tragaju i Crnogorci i to zbog ubistva zbog sumnje da je 27. oktobra 2015. iz snajpera u Budvi ubio Gorana Đuričkovića, zeta legendarnog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona. Ovog plaćenika su, kako se vjeruje, angažovali “kavčani”, ali su i njihovi suparnici koristili usluge Saše Vidovića, koji je u Novom Sadu, u junu 2016. pucao u Slobodana Kašćelana. Vođu “kavčana” ranio je, a kasnije je uhapšen i osuđen zbog ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu.

On je kasnije u medijima karakterisan kao glavni pucač škaljarskog klana.

S druge strane, godinu dana ranije u Austriji je uhapšen Srđan Popović iz BiH zbog droge, ali je utvrđeno da crnogorska policija za njim traga zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Gorana Đuričkovića, zeta legendarnog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona.

“Izvoz” profesionalaca iz BiH u Srbiju, Crnu Goru ili bilo koju drugu državu do čijeg podzemlja sežu kraci uticaja škaljarskog i kavačkog klana mogao bi se objasniti time da je riječ o ljudima koji su odrasli u ratom zahvaćenim područijima, smatra kriminolog Dobrivoje Radovanović.

– Mnogi ljudi znaju da barataju oružjem, ali stvar je u tome što su oni naučili da ubijaju. Međutim, za ove ubiti drugog čovjeka nije toliko dramatično kao za nekoga ko to ne radi. Oni su u tim ratnim uslovima završili tu školu, odnosno taj unutrašnji konflikt koji se javlja kada oduzmete čovjeku život, tako da to njima nije teško – objašnjava Radovanović.

Osim iskustva stečenog u ratu kriminalcima je kod mladića sa tih prostora interesantan i način života koji vode ovakvi mladići. Oni se ne eksponiraju u javnosti, niti se hvale onim što rade.

– To je njihova tajna koju čuvaju za sebe i znaju je samo oni koji treba da znaju, sa kojima sarađuju. To ne znaju osobe sa kojima su u svakodnevnom kontaktu… Ako su pravi profesionalci ne idu po klubovima, žive povučeno i ne žele da se eksponiraju. Imaju dosta novca, ali sigurno ne spadaju u klasične mlade ljude koji se zabavljaju i uživaju u druženju – kaže Radovanović.

Sociolog Zoran Stojić rekao je ranije za Blic da je većina današnjih egzekutora bila u raznim jedinicama.

– Rutinu su stekli na beogradskim ulicama tokom devedesetih, za vrijeme sukoba na Kosovu, Bosni i Hercegovini. Većina njih je bila u specijalnim jedinicama, gdje su prolazili obuke i imali pokriće uniformom za svoja kriminalna djela – objasnio je on.

Tako je zanat ispekao i Sretko Kalinić zvani Zvijer, glavni egzekutor zemunskog klana i vjerovatno jedan od najbrutalnijih zločinci to ne samo zbog svojih zlodjela, već i onog što je žrtvama radio nakon što izdahnu. Zvjijer bi ih mljeo u mašinama za meso, a jednom prilikom je od svoje žrtve napravio gulaš.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo