Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Magazinović: U ovom trenutku besmisleni su pregovori oko Izbornog zakona

Nemojte propustiti

Za dane vikenda najavljen je novi sastanak SDA, SBB i NIP-a, ali za sada nema informacije kada će i gdje biti održan.

Izmjena Izbornog zakona je veoma važna tema, ali u ovom trenutku kada traju brutalni napadi na državu Bosnu i Hercegovinu je besmisleno baviti se bilo kojim drugim pitanjem osim odbrane Ustava i funkcionalnosti institucija BiH, smatra zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović.

SDP BiH je pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi se zaustavila samovolja Milorada Dodika i vlasti u RS-u koje su pokrenuli aktivnosti prijenosa nadležnosti da države na entitet, a ključne državne institucije drže u blokadi još od kraja jula 2021. godine. Zbog toga je SDP BiH odlučio ne učestvovati u razgovoru ni o izmjenama Izbornog zakona dok iz entiteta RS prijeti eskalacija političke i sigurnosne situacije u zemlji.

Upravo se čita:  Vulić osula paljbu po Murphyju: Jasna nam je tvoja poruka! Možemo samo reći: Ne daj Bože da se ti nešto pitaš

“Ne mislim da je cilj onih koji su se odlučili na pregovore da na bilo koji način pomažu Dodiku u njegovoj secesionističkoj politici. Ipak, proces pregovora stvara privid normalne situacije i u značajnoj mjeri skreće pažnju sa onoga što Dodik radi. Posebna je tema što sa jedne strane stola sjedi Čović koji daje punu podršku Dodiku u svemu što radi, a upravo se njegovim zahtjevima nastoji udovoljiti. Sve to je razlog zašto se SDP povukao iz pregovora dok se ne zaustavi antiustavno djelovanje i ne riješi institucionalna kriza kao prioritet svih prioriteta”, kaže Magazinović za Patriju.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

Poziv da se hitno prekinu pregovori dok ne dođe do normalizacije političke situacije u BiH uputili su i univerzitetski profesori, akademici, intelektualci, ali i neke druge političke partije koje imaju četvrtinu ruku u Parlamentu BiH. U razgovorima ne učestvuju ni Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisni blok, a na drugi sastanak nakon neuspjeha u Neumu nije se odazvao ni NES. Jasmin Emrić zastupnik NES-a u PD PS BiH kazao je za Patriju ranije da je besmisleno dalje pregovarati o Izbornom zakonu i reformama, posebno u formatu u kojem se sada radi, odnosno da pregovara samo nekoliko stranaka, a da nisu pozvane sve parlamentarne stranke.

Upravo se čita:  Milorad Dodik o američkim bombarderima iznad gradova Bosne i Hercegovine: Nijedan suvereni bh. organ nije donio odluku, Sarajevo očekuje ekstazu

„Posebno nema smisla najava odgađanja izbora, to je protuzakonito i servilnost koja uopće nema smisla“, kazao je Emrić.

Za dane vikenda najavljen je novi sastanak SDA, SBB i NIP-a, ali za sada nema informacije kada će i gdje biti održan.

Predsjednik SDA BAkir Izetbegović je jučer kazao da se izbori mogu pomjeriti za novembar ili decembar, ali nikako da se uđe u narednu godinu. Takav stav nije prihvatljiv NIP-u, ali ni drugim strankama koje se protive pomjeranju izbora bez obzira da li će doći ili ne do dogovara o Izbornom zakonu jer se izbori mogu provesti po važećem Izbornom zakonu BiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo