Petak, 29 rujna, 2023

Magazinović: Važno je njegovati odnose sa budućim njemačkim liderima

Preporučeno

Šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović bio je domaćin mladim političkim aktivistima iz njemačkog SPD-a koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

U okviru posjete Parlamentu BiH razgovarali su sa Magazinovićem o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, političkom sistemu i funkcionisanju institucija, europskom putu BiH, kao i uticaju novih geopolitičkih prilika na Bosnu i Hercegovinu.

Magazinović je istaknuo kako je važno njegovati odnose sa generacijama mladih političkih aktivista, budućih njemačkih lidera koji će i u budućnosti biti partneri i prijatelji naše zemlje, te naglasio stav da je u Bosni i Hercegovini nužna veća participacija mladih u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, navodeći brojne pozitivne primjere mladih i progresivnih nosilaca promjena u društvu.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

“Bosna i Hercegovina je europska država, koja se mora zasnivati na vrijednostima na kojima se zasnivaju i društva članica Europske Unije, te nikako nisu prihvatljivi vrijednosni eksperimenti kojima smo svjedočili u proteklom periodu kada su predlagane različite verzije izbornog zakona koji je sve samo ne europski“, naveo je Magazinović.

Kao najveći problem sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava Saša Magazinović je naveo neefikasnost pravosudnih organa i političku kontrolu nad njima, zaključivši da je efikasan i politički neovisan pravosudni sistem najvažniji preduslov za napredak u svim oblastima društva.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Posjeta mladih aktivista SPD-a je uslijedila nekoliko dana nakon što je ova najveća vladajuća stranka u Njemačkoj dala podršku predsjedničkom kandidatu ujedinjene opozicije Denisu Bećiroviću.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo